Business Internaţional

Iranul, cuprins de haos în timp ce Statele Unite se pregătesc să reimpună sancţiuni asupra ţării

Iranul, cuprins de haos în timp ce Statele Unite se...

Autor: Catalina Apostoiu

07.08.2018, 00:04 1291

Sancţiunile împotriva exporturilor iraniene de energie ar urma să intre în vigoare în luna noiembrie.

Inflaţia şi şomajul au atins rate de două cifre în Iran de la începutul anului, iar economia este aşteptată să scadă puternic în 2019. Mai alarmant, moneda locală, rialul, a suferit o scădere record în acest an, tranzacţionându-se în prezent la aproximativ 101.000 în raport cu dolarul comparativ cu 43.000 în ianuarie. Protestele stradale iau am­ploare, iranienii acuzând liderii politici de a fi adus ţara în ruină. Disperaţi, ei cumpără masiv aur ca refugiu împotriva colapsului monedei locale şi deteriorării puternice a nivelului de trai. În tot acest context, Statele Unite se pregătesc să reimpună sancţiuni asupra ţării, sancţiuni care ameninţă să înrăutăţească şi mai mult lucrurile.

Rialul a pierdut mai mult de jumătate din valoare din luna aprilie, în parte din cauza temerilor privind sancţiunile, dar şi din cauza unei încercări de fixare a valorii monedei, potrivit Deutsche Welle.

La finalul săptămânii trecute, oficialii l-au arestat pe Ahmad Ara­ghchi, viceguvernator responsabil de politica valutară în cadrul băncii centrale iraniene, acesta fiind considerat vinovat pentru colapsul monedei locale.

Îngrijoraţi în legătură cu starea precară a economiei şi încurajaţi de vânzările de monede de aur realizate de către guvern, iranienii îşi schimbă economiile în aur, notează Wall Street Journal. Cererea de aur din Iran s-a triplat anual în trimestrul II, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Banca centrală iraniană a bătut sute de mii de noi monede, peste 60 de tone de aur în total, pentru a alimenta ce­rerea. Secretarul american de stat Mike Pompeo spune că Iranul trebuie să înceapă să se comporte ca ceea ce acesta numeşte o „ţară normală” şi în contextul în care SUA pregătesc noi sancţiuni asupra Teheranului.

„Iranienii sunt nemulţumiţi de propriul guvern, iar preşedintele Trump a fost foarte clar. Vrem ca poporul ira­nian să aibă un cuvânt important de spus cu privire la propriii lideri”, a decla­rat Pompeo recent, potrivit Voice of America. Casa Albă urmează să ofere detalii cu privire la noile sancţiuni ce vor fi insti­tuite asupra unei game largi de in­dus­trii iraniene, inclusiv auto, a au­rului, a cărbunelui şi a oţelului. Guver­nul iranian nu va mai putea achiziţiona apa­rate de zbor americane şi europene şi nici dolari.

Sancţiunile împotriva exporturilor iraniene de energie ar urma să intre în vigoare în luna noiembrie.

Sancţiunile care fuseseră ridicate sunt reinstituite după ce preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul şi alte cinci ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO