Business Internaţional

Iranul denunţă "războiul economic" al Statelor Unite şi refuză negocierile

Iranul denunţă "războiul economic" al Statelor Unite...

Autor: Mihai Draghici

03.06.2019, 21:46 204

Administraţia de la Teheran a transmis, luni seară, că nu vor exista negocieri cu Statele Unite până când preşedintele Donald Trump nu încetează "războiul economic" împotriva Iranului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Terorismul economic împotriva Iranului vizează civili nevinovaţi. Precum acest copil, a cărui mamă cu inima zdrobită nu îi poate cumpăra proteze pentru picioare. Aceşti oameni sunt sancţionaţi", a declarat, prin Twitter, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, prezentând o înregistrare video cu o femeie care afirmă că nu poate cumpăra proteze pentru fiul ei. Agenţia Reuters nu a putut verifica autenticitatea înregistrării.

"Acesta este războiul economic al lui Donald Trump. Iar războiul şi negocierile - cu sau fără condiţii - nu merg împreună", a adăugat Zarif.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite manifestă disponibilitatea de a lansa negocieri fără precondiţii cu Iranul pe tema programului nuclear.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, un politician moderat, a sugerat că Teheranul ar putea accepta negocieri dacă Statele Unite au o atitudine "respectuoasă". "Noi suntem pentru logică şi pentru negocieri dacă cealaltă parte se aşează respectuos la masa negocierilor şi urmează reglementările internaţionale, dar nu dacă emite ordine de negociere", a declarat Rouhani, citat de agenţia Fars.

Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că vrea negocieri cu Iranul. "Dacă liderii iranieni vor să discute, eu sunt disponibil", a declarat Donald Trump de la Casa Albă, argumentând că economia Iranului este afectată puternic de sancţiunile economice americane. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că "Iranul are şansa de a fi o ţară măreaţă cu aceeaşi conducere". "Nu încercăm schimbarea regimului, vreau să fie clar acest lucru", a subliniat Trump.

Însă ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a refuzat orice negocieri cu Statele Unite şi a reiterat că Teheranul nu încearcă să fabrice arme nucleare.

Iranul continuă să respecte prevederile Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, deşi stocurile de uraniu îmbogăţit şi de apă grea sunt în creştere, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Mike Pompeo şi secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administraţiei de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO