Business Internaţional

Iranul ia măsuri ieşite din comun pentru a-şi proteja clasa muncitoare în faţa sancţiunilor americane

Iranul ia măsuri ieşite din comun pentru a-şi proteja...

Autor: Catalina Apostoiu

29.10.2018, 00:07 1740

În condiţiile în care se pregăteşte pentru sancţiuni americane care-i ţintesc sursa vitală de venituri, vânzările de petrol, Iranul recurge la o serie de măsuri extraordinare pentru a-şi proteja clasa muncitoare, relatează Wall Street Journal.

Guvernul iranian merge mai departe cu planuri de a oferi sprijin financiar unui număr de 20 de milioane de iranieni cu venituri mai scăzute, reprezentând un sfert din populaţie, şi susţinere suplimentară pentru 1 milion de cetăţeni din rândul celor mai săraci.  

În contextul în care o a doua rundă de sancţiuni americane va intra în vigoare pe 5 noiembrie, Iranul se află pe marginea prăpastiei. Cu o economie instabilă, o depreciere puternică a monedei locale şi perspectiva unor noi probleme economice, costul de trai din această ţară a crescut dramatic.

Impactul sancţiunilor impuse până acum este deja resimţit. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă acum ca economia Iranului să se contracte cu 3,6% anul viitor.

Economia ţării era deja slăbită înaintea sancţiunilor, în principal din cauza inflaţiei, pe care FMI o prognozează la aproape 30% în acest an. Însă acţiunile americanilor au adâncit plonjonul monedei iraniene în raport cu dolarul.

Mulţi iranieni au fost nevoiţi să-şi restrângă cheltuielile în condiţiile creşterii rapide a preţurilor alimentelor, medicamentelor şi altor produse vitale.

Liderii iranieni dau vina pentru prăbuşirea economiei şi monedei locale pe “războiul economic” purtat de americani. Guvernul preşedintelui Hassan Rouhani nu a reuşit însă până acum să găsească metode eficiente de a stăvili declinul.

Teheranul are o istorie lungă şi amestecată în ceea ce priveşte raţiile şi subvenţiile. Iranul a recurs la raţionalizare în anii ’80 după ce un război costisitor cu Irakul a forţat-o să-şi reducă importurile, rezultatul fiind o piaţă neagră pentru alimente.

Subvenţiile sunt de asemenea o povară asupra finanţelor guvernului.

Autorităţile iraniene caută şi alte căi de diminuare a impactului sancţiunilor americane, intrând în discuţii cu europenii pentru menţinerea acordului nuclear. De asemenea, ţara a lansat un fond de stat de 5 mld $ pentru investiţii externe şi a introdus stimulente pentru investitorii străini.

Unii iranieni se îndoiesc însă că ultimele eforturiale guvernului de reducere a durerii vor da rezultate.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO