Business Internaţional

Iranul susţine că Arabia Saudită se află în spatele atacurilor teroriste din Teheran

Iranul susţine că Arabia Saudită se află în spatele...

Autor: Andrei Ionascu

07.06.2017, 19:04 166

"Acest atac terorist s-a întâmplat la o săptămână după întrevederea dintre preşedintele american Donald Trump şi liderii saudiţi care susţin terorismul. Faptul că Stat Islamic a revendicat acest atac este o dovadă că Arabia Saudită s-a implicat în atacul brutal", se arată într-un comunicat al forţelor de elită iraniene.

Patru atacatori necunoscuţi au deschis focul în incinta clădirii Parlamentului din Teheran, apoi au atacat Mausoleul Ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, monument situat la câţiva kilometri de sediul legislativului.

Atacurile au fost comise de combatanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic, conform unui anunţ al agenţiei de ştiri Amaq, afiliată la Stat Islamic. Totodată, doi atentatori sinucigaşi ar fi acţionat în cadrul mausoleului.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a condamnat atacurile teroriste de la Teheran şi a avertizat că situaţia în regiune este foarte gravă, având în vedere problemele de securitate actuale.

Potrivit agenţiei iraniene de presă FARS, Mohammad bin Salman Al Saud, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi ministru al Apărării, a declarat că ţara sa va lupta împotriva tentativei Iranului de a-şi extinde sfera de influenţă.

"Suntem o ţintă principală pentru regimul iranian. Nu vom aştepta ca lupta să fie în Arabia Saudită. În schimb, vom lucra pentru ca lupta să fie în Iran, o ţară care încearcă să preia controlul asupra unor locuri sfinte islamice din Arabia Saudită", a spus Mohammad bin Salman.

Totodată, cu câteva ore înainte de atacurile teroriste de la Teheran, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a declarat că Iranul trebuie să primească o pedeapsă pentru ingerintele din regiune şi pentru sprijinul acordat organizaţiilor teroriste.

Adel al-Jubeir susţine că Iranul găzduieşte mai mulţi lideri ai Al-Qaida şi ai altor organizaţii teroriste, precum şi că Teheranul este principalul susţinător al terorismului global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO