Business Internaţional

Iranul va continua să efectueze teste cu rachete balistice în orice circumstanţe - comandant iranian

Iranul va continua să efectueze teste cu rachete...

Autor: Roxana Maciuca

10.03.2016, 11:23 77

"Programul de rachete balistice al Iranului nu va înceta sub nicio formă. Gardienii Revoluţiei din Iran nu au acceptat niciodată rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU în privinţa programului balistic al Iranului. Suntem pregătiţi să ne apărăm ţara împotriva oricărui agresor. Iranul nu se va transforma în Yemen, Siria sau Irak", a declarat generalul Ali Hajizadeh la televizunea naţională din Iran miercuri seară.

În plus, oficialii iranieni susţin că testele balistice nu încalcă acordul nuclear semnat de Iran cu marile puteri în iulie anul trecut.

"Programul de rachete balistice al Iranului şi testele efectuate prin lansarea rachetelor din ultimele zile în timpul unor exerciţii militare nu contravin angajamentelor din domeniul nuclear şi acordului nuclear stabilit cu cele şase puteri", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Hossein Jaberi-Ansari, citat de televiziunea naţională.

Gardieni Revoluţiei din Iran au lansat, marţi, mai multe rachete balistice din silozuri amplasate în diferite zone din ţară în timpul unui exerciţiu militar, pentru a demonstra capacitatea nucleară a ţării şi a descuraja orice posibilă ameninţare la adresa Iranului. Testele au continuat şi miercuri, când au mai fost lansate încă două rachete.

SUA a avertizat Iranul, miercuri, în privinţa testelor efectuate.

În octombrie, Iranul a testat cu succes o nouă rachetă balistă cu rază lungă de acţiune, fiind primul test de la stabilirea acordului nuclear cu marile puteri din iulie anul trecut, iar în ianuarie, SUA a impus noi sancţiuni persoanelor şi entităţilor implicate în programul de dezvoltare a rachetelor balistice.

Experţii ONU au acuzat că utilizarea tehnologiei balistice este o încălcare a rezoluţiei adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care interzice Iranului dezvoltarea unei astfel de tehnologii nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO