Premierul irlandez Brian Cowen susţine că Dublinul nu a cerutajutor financiar de la FMI şi UE, iar discuţiile cu autorităţileeuropene se concentrează pe stabilitatea sectorului bancar, scrieThe Wall Stree Journal. "Nu este o chestiune de onoare naţională.Este foarte important ca orice stat suveran să îşi menţinăcontrolul asupra problemelor sale. Nu ar fi o idee bună să apelămla FMI, atâta timp cât este clar că nu avem nevoie de aşa ceva",crede Dick Roche, ministrul pentru afaceri europene al executivuluicondus de Cowen. Oficialii europeni fac presiuni pentru demarareaunui program de salvare a Irlandei de teamă că fragilitatea ţăriiar putea "infecta" şi alte state din zona euro, cum ar fiPortugalia sau Spania. Un oficial european precizează că problemaIrlandei nu este deficitul bugetar, ci problemele sectoruluibancar, care este vital pentru funcţionarea economiei. Totuşi,responsabilul european adaugă că Irlanda nu poate fi obligată săceară ajutor atâta timp cât băncile continuă să primească asistenţăde la Banca Centrală Europeană.
Supracapitalizarea băncilor, reţeta câştigăriiîncrederii
Irlanda ar putea continua să pompeze fonduri în sistemul bancarpentru a recredibiliza instituţiile financiare afectate de criză,scrie Bloomberg.
Guvernatorul băncii centrale din Irlanda Patrick Honohan crede căsupracapitalizarea băncilor va augmenta capacitatea acestora de agenera fonduri. "Supracapitalizarea băncilor va reda încrederea. Nueste un lucru simplu pentru stat, având în vedere situaţiafinanţelor", spune Honohan.
Guvernul irlandez, care făcuse declaraţii în mod repetat privinddecizia de a nu cere ajutor extern, a fost determinat de BancaCentrală Europeană să demareze un program de asistenţă pentrustabilizarea sistemului bancar care are rolul de la calma pieţele.Randamentele obligaţiunilor cu maturitate la zece ani rămân peste8% chiar dacă au scăzut uşor.
Portughezii se tem că sunt următorii pe "lista neagră" ainvestitorilor
Ministrul de finanţe al Portugaliei sugerează că autorităţileirlandeze ar trebui să ia în considerare în primul rând intereselezonei euro atunci când vor lua o decizie cu privire la ajutorulfinanciar din partea UE, scrie The Wall Street Journal.
Fernando Teixeira dos Santos (foto) crede că investitorii evităobligaţiunile portugheze pentru că le asociază cu cele emise deautorităţile de la Dublin.
"Nu aş vrea să ţin o prelegere pe această temă guvernului irlandez.Vreau să cred că vor lua cea mai bună decizie pentru ei şi pentruzona euro. Ţin să cred că au suficientă viziune pentru a lua ceamai bună decizie", adaugă Dos Santos.
Ministrul de finanţe al executivului de la Lisabona este încrezătorcă Portugalia va reuşi să aducă deficitul de 7,3% preconizat pentru2010 până la 4,6% în 2011. Totuşi, ambiţiile guvernului portugheznu reuşesc să atragă atenţia investitorilor, fiind umbrite dedificultăţile economiei irlandeze.
Zona euro cade ca un joc de domino, iar problema estemoneda unică
Criza care a împins Grecia către FMI şi este pe cale de aîngenunchea Irlanda va ataca pe rând statele din zona euro până vadetermina destrămarea uniunii monetare, deoarece problemafundamentală este chiar moneda euro, consideră un editorialist alBloomberg.
În opinia lui Matthew Lynn, editorialist la Bloomberg şi autor alunei cărţi despre criza din Grecia, singura soluţie de a pune capătpermanent "jocului de domino" este împărţirea zonei euro în "zonemonetare", adică grupuri de state cu nevoi similare de politicămonetară.
El observă că pentru fiecare ţară criza pare să plece de la motivefoarte diferite - probleme fiscale în Grecia, un sistem bancarprăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţeiimobiliare în Spania, datoria publică uriaşă în Italia sau unsistem învechit de asistenţă socială din Franţa -, iar singurulnumitor comun este moneda euro.
"După ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeană şiFondul Monetar Internaţional, vom auzi destule poveşti liniştitoaredespre cum a fost oprită criza, a fost stabilizată zona euro, iarmoneda unică a fost salvată. Nu credeţi un cuvânt. Euro a devenit omaşină de falimente. Odată ce pieţele vor fi terminat cu Irlanda,se vor muta în Portugalia şi Spania, apoi în Italia şi Franţa. Esteun efect de domino, iar cu fiecare bailout faliile din interiorulzonei euro se lărgesc tot mai mult. Procesul nu se va sfârşi pânăcând nu se va renunţa la moneda unică", scrie Lynn. VladPopescu
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels