• Leu / EUR4.7509
  • Leu / GBP5.5172
  • Leu / USD4.1988
Business Internaţional

Irlanda transformă Europa într-un butoi cu pulbere

Irlanda transformă Europa într-un butoi cu pulbere

Autor: Gabriel Razi

16 nov 2010 42

Premierul irlandez Brian Cowen susţine că Dublinul nu a cerut ajutor financiar de la FMI şi UE, iar discuţiile cu autorităţile europene se concentrează pe stabilitatea sectorului bancar, scrie The Wall Stree Journal. "Nu este o chestiune de onoare naţională. Este foarte important ca orice stat suveran să îşi menţină controlul asupra problemelor sale. Nu ar fi o idee bună să apelăm la FMI, atâta timp cât este clar că nu avem nevoie de aşa ceva", crede Dick Roche, ministrul pentru afaceri europene al executivului condus de Cowen. Oficialii europeni fac presiuni pentru demararea unui program de salvare a Irlandei de teamă că fragilitatea ţării ar putea "infecta" şi alte state din zona euro, cum ar fi Portugalia sau Spania. Un oficial european precizează că problema Irlandei nu este deficitul bugetar, ci problemele sectorului bancar, care este vital pentru funcţionarea economiei. Totuşi, responsabilul european adaugă că Irlanda nu poate fi obligată să ceară ajutor atâta timp cât băncile continuă să primească asistenţă de la Banca Centrală Europeană.

Supracapitalizarea băncilor, reţeta câştigării încrederii
Irlanda ar putea continua să pompeze fonduri în sistemul bancar pentru a recredibiliza instituţiile financiare afectate de criză, scrie Bloomberg.
Guvernatorul băncii centrale din Irlanda Patrick Honohan crede că supracapitalizarea băncilor va augmenta capacitatea acestora de a genera fonduri. "Supracapitalizarea băncilor va reda încrederea. Nu este un lucru simplu pentru stat, având în vedere situaţia finanţelor", spune Honohan.
Guvernul irlandez, care făcuse declaraţii în mod repetat privind decizia de a nu cere ajutor extern, a fost determinat de Banca Centrală Europeană să demareze un program de asistenţă pentru stabilizarea sistemului bancar care are rolul de la calma pieţele. Randamentele obligaţiunilor cu maturitate la zece ani rămân peste 8% chiar dacă au scăzut uşor.

Portughezii se tem că sunt următorii pe "lista neagră" a investitorilor
Ministrul de finanţe al Portugaliei sugerează că autorităţile irlandeze ar trebui să ia în considerare în primul rând interesele zonei euro atunci când vor lua o decizie cu privire la ajutorul financiar din partea UE, scrie The Wall Street Journal.
Fernando Teixeira dos Santos (foto) crede că investitorii evită obligaţiunile portugheze pentru că le asociază cu cele emise de autorităţile de la Dublin.
"Nu aş vrea să ţin o prelegere pe această temă guvernului irlandez. Vreau să cred că vor lua cea mai bună decizie pentru ei şi pentru zona euro. Ţin să cred că au suficientă viziune pentru a lua cea mai bună decizie", adaugă Dos Santos.
Ministrul de finanţe al executivului de la Lisabona este încrezător că Portugalia va reuşi să aducă deficitul de 7,3% preconizat pentru 2010 până la 4,6% în 2011. Totuşi, ambiţiile guvernului portughez nu reuşesc să atragă atenţia investitorilor, fiind umbrite de dificultăţile economiei irlandeze.

Zona euro cade ca un joc de domino, iar problema este moneda unică
Criza care a împins Grecia către FMI şi este pe cale de a îngenunchea Irlanda va ataca pe rând statele din zona euro până va determina destrămarea uniunii monetare, deoarece problema fundamentală este chiar moneda euro, consideră un editorialist al Bloomberg.
În opinia lui Matthew Lynn, editorialist la Bloomberg şi autor al unei cărţi despre criza din Grecia, singura soluţie de a pune capăt permanent "jocului de domino" este împărţirea zonei euro în "zone monetare", adică grupuri de state cu nevoi similare de politică monetară.
El observă că pentru fiecare ţară criza pare să plece de la motive foarte diferite - probleme fiscale în Grecia, un sistem bancar prăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţei imobiliare în Spania, datoria publică uriaşă în Italia sau un sistem învechit de asistenţă socială din Franţa -, iar singurul numitor comun este moneda euro.
"După ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vom auzi destule poveşti liniştitoare despre cum a fost oprită criza, a fost stabilizată zona euro, iar moneda unică a fost salvată. Nu credeţi un cuvânt. Euro a devenit o maşină de falimente. Odată ce pieţele vor fi terminat cu Irlanda, se vor muta în Portugalia şi Spania, apoi în Italia şi Franţa. Este un efect de domino, iar cu fiecare bailout faliile din interiorul zonei euro se lărgesc tot mai mult. Procesul nu se va sfârşi până când nu se va renunţa la moneda unică", scrie Lynn. Vlad Popescu


Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7509
Diferență: -0,103
Ieri: 4.7558
Azi: 4.1988
Diferență: 0,5508
Ieri: 4.1758
Azi: 5.5172
Diferență: 0,5926
Ieri: 5.4847
Azi: 4.2187
Diferență: 0,4189
Ieri: 4.2011