Business Internaţional

Irlanda vrea un “acord similar” în cazul în care Grecia renegociază datoria suverană

Irlanda vrea un “acord similar” în cazul în care...

Autor: Sebastian Tănase

09.02.2015, 17:28 344

Simon Coveney, ministrul irlandez al agriculturii, sfătuieşte Grecia să aplice modelul adoptat de Irlanda şi să îşi restructureze datoriile pentru a reduce povara datoriei suverane, însă insistă ca orice nou acord care va fi negociat de către guvernul de la Atena să se aplice şi în cazul Irlandei, relatează The Irish Times.

Coveney e de părere că Grecia trebuie să se supună aceloraşi condiţii ca şi restul ţărilor din Uniunea Europeană dacă vrea să beneficieze de sprijinul membrilor uniunii monetare.

“Încurajăm Grecia să faca exact ce a facut şi Irlanda, adică să schimbe felul în care este structurată datoria suverană a ţării şi felul în care aceasta trebuie replătită pentru a reduce din presiunile financiare care apasă asupra cetăţenilor greci. Irlanda precum şi alte ţări europene vor căuta modalităţi prin care să ajute Grecia să facă acest lucru, însă trebuie să fim siguri că aceleaşi reguli se aplică tuturor ţărilor din UE.”, a declarat Coveney.

Într-un interviu acordat postului irlandez de radio, RTE One, Coveney a arătat că există moduri prin care se poate reduce drastic nivelul datoriilor suverane pe care Grecia trebuie să le achite.

“Irlanda este dispusă să analizeze orice altă ofertă primită de Grecia, însă insistăm că orice înţelegere, fie că este diferită fie că este mai bună decât cea de acum, să se aplice şi în cazul nostru.”, a afirmat ministrul.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro, inclusiv Michael Noonan, ministrul de finanţe irlandez se vor întâlni miercuri la Bruxelles pentru a participa la o şedinţă specială la care este invitat şi Yanis Varoufakis, ministrul de finanţ grec. De asemenea, liderii UE sunt aşteptaţi să participe în cursul zilei de joi la un summit unde subiectul principal va fi dominat cel mai probabil tot de situaţia din Grecia.

Aproximativ 80% din datoria suverană a Greciei trebuie replătită creditorilor oficiali, reprezentaţi în principal de alte state ale uniunii monetare, printre care şi Irlanda, motiv pentru care este foarte puţin probabil ca acestea să voteze stergerea datoriilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO