Business Internaţional

Irlandezii sunt cei mai mari susţinători ai monedei euro, italienii regretă că au renunţat la liră

Irlandezii sunt cei mai mari susţinători ai monedei...

Autor: Daniela Stoican

30.10.2014, 00:00 398
Cei mai entuziaşti susţinători ai monedei euro sunt irlandezii, a căror economie a fost salvată printr-un bailout, 76% dintre aceştia considerând moneda unică benefică. Cei care regretă cel mai mult că au renunţat la moneda naţională în favoarea monedei unice sunt italienii, între 43% şi 47% din ei susţinând că adoptarea euro a fost o greşeală, potrivit unui sondaj de opinie preluat de EUobserver. Majoritatea ciprioţilor chestionaţi s-au arătat la rândul lor nemulţumiţi, spunând că apartenenţa la zona euro ameninţă viitorul ţării. La nivel global peste 50% din europenii din ţările zonei euro consideră că moneda unică a adus avantaje ţărilor lor, iar două treimi dintre ei consideră moneda unică ca fiind benefică pentru Uniunea Europeană.
 
O susţinere puternică pentru euro a fost constatată în nordul şi centrul Europei. Popularitatea monedei unice este scăzută în Franţa, ţară care a fost supusă recent presiunilor Comisiei Europene pentru a face tăieri bugetare mai adânci, pentru a reforma piaţa muncii şi sistemul asigurărilor sociale. La sondaj au participat 16.000 de persoane din 18 ţări din zona euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO