Business Internaţional

Cum îşi construiesc Ungaria şi Polonia campioni naţionali în energie şi la ce îi folosesc. „Unde ai curent electric, ai de toate“. Spre deosebire de România, care a ajuns să importe 5% din consumul de energie, Ungaria nu şi-a spart nici pe verticală şi nici pe orizontală sistemul energetic

Gyorgy Kobor, preşedinte şi CEO al MVM din Ungaria: Am atins limita de mărime în Ungaria şi ţintim o prezenţă regională.

Gyorgy Kobor, preşedinte şi CEO al MVM din Ungaria: Am atins limita de mărime în Ungaria şi ţintim o prezenţă regională.

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2021, 23:09 2294

După o lungă campanie de achiziţii, uneori controversate, şi extindere la nivel naţional şi regional, compania maghiară de utilităţi din sectorul energetic MVM este pregătită pentru oferta publică iniţială (IPO) de vânzare de acţiuni pe bursă. MVM este în prezent una dintre cele mai mari companii din Ungaria, are 16.500 de angajaţi, contribuie cu 2% la PIB-ul ţării, are peste 6 milioane de clienţi pentru servicii de gaze şi electricitate şi este în întregime deţinută de stat. Motoul CEO-ului Gyorgy Kobor este „unde ai curent electric, ai de toate“.

Cu o strategie nouă în ultimii ani, cu achiziţii în diverse ţări din Europa Centrală şi de Est, dar şi acasă, MVM îndeplineşte visul pre­mierului Viktor Orban ca statul să domine pe piaţa internă a energiei, iar Ungaria, o ţară să­racă în resurse energetice, să devină un jucător demn de luat în seamă în ringul regional.

MVM controlează tot lanţul de energie electrică, de la producţie la distribuţie şi vânzare. La sfaturile FMI şi Băncii Mondiale, România şi-a spart sistemul energetic şi pe verticală şi pe orizontală, având companii diferite care se ocupă de diferitele verigi ale lanţului energetic. Astfel, România a ajuns să importe 5% din consumul de energie electrică.

În Polonia, încă dependentă de cărbune pentru producerea curentului electric, PGE, cea mai mare companie de energie de acolo şi la care guvernul deţine aproape 60% din acţiuni, are sarcina de a înverzi sistemul, concentrându-se în acest scop pe dezvoltarea de parcuri eoliene. PGE, alături de alte companii de stat de profil, are un rol principal şi în dezvoltarea primei mărci auto naţionale, o maşină electrică, şi construirea primei centrale nucleare a ţării.

PGE se ocupă şi de realizarea unei infrastructuri de staţii de încărcat maşini electrice, urmărind ca acestea să folosească numai energie din resurse regenerabile. Însă deocamdată Polonia îşi produce aproximativ trei sferturi din electricitate din cărbune. Anul trecut, 86% din energia produsă de PGE a fost obţinută prin arderea cărbunelui, potrivit S&P.

În Ungaria, MOL este a doua cea mai mare companie în funcţie de capitalizare şi cel mai mare grup energetic, cunoscut mai ales ca pro­du­cător de benzină şi motorină. Participaţia directă a statului scade constant prin vânzări la di­ferite fundaţii, în prezent aceasta ajungând la doar 5%. Politicile de energie ale statului sunt rea­lizate prin MVM (Magyar Villamos Muvek).

Compania are operaţiuni sau doar activităţi de trading în jumătate din statele membre ale UE, printre care şi România, iar de când Kobor a venit la conducere, aparent pentru a repune pe picioare o companie de importanţă strategică secătuită de managerii anteriori, aceasta şi-a schimbat strategia pentru a acţiona în şase direcţii, inclusiv majorarea producţiei de energie verde, transformare digitală şi expansiune regională.

Cea mai importantă achiziţie străină este  cel mai mare trader de gaze naturale din Cehia, Innogy, care oferă ungurilor acces la 1,6 milioane de clienţi cehi.

Tranzacţia a fost realizată anul trecut. De asemenea, de importanţă strategică este şi deschiderea accesului la terminalul de GNL al Croaţiei. MVM a ajuns să devină practic singurul furnizor de gaze naturale din Ungaria prin cumpărarea recentă a NKM.

Compania va ajunge la 8 milioane de clienţi după absorbţia operaţiunilor Elmu-…M¡SZ, furnizor de energie pe care-l cumpără de la E.On.

MVM a cumpărat anul trecut cea mai mare centrală pe cărbune a Ungariei, Matrai Eromu, de la o firma aparţinând unui om de afaceri apropiat premierului Orban, scutindu-l astfel pe acesta de la a retehnologiza unitatea pentru a o aduce la noile standarde de poluare europene, scrie presa maghiară critică la adresa guvernului.

Matrai este însă un angajator important şi produce 15% din electricitatea Ungariei. MVM se ocupă şi de centrala nucleară Paks şi este lider naţional la e-mobilitate, cu 600 de staţii de încărcare. Pentru anul acesta, compania a anunţat două noi posibile achiziţii, dar nu a oferit detalii. În ultimii zece ani, vânzările s-au triplat, iar numărul de angajaţi s-a dublat. Compania plăteşte dividende, însă statul i-a majorat capitalul chiar la sfârşitul anului trecut, analiştii spunând că acest lucru arată că achiziţiile, inclusiv termocentrala neprofitabilă Matrai, i-au epuizat resursele. Kobor spune că IPO-ul depinde acum de guvern. Dacă MVM s-ar lista, ar deveni a doua cea mai mare companie de pe bursa maghiară, după Mol.

În Polonia, toată atenţia PGE, care produce, vinde şi distribuie energie, pare să se concentreze pe producerea de energie regenerabilă: construirea de centrale fotovoltaice şi dezvoltarea de ferme eoliene, inclusiv în largul mării. Compania a început să cumpere ferme de vânt deja existente şi firme de energie regenerabilă şi a achiziţionat în urmă cu câţiva ani activele poloneze ale EDF. Pentru aceste lucruri este nevoie de investiţii grele, dacă se ţine seama şi de faptul că Polonia va avea nevoie de infrastructură energetică nouă pentru a gestiona noile fluxuri de  energie. În ultimii ani, PGE nu a mai plătit dividende, iar Fitch presupune că politica va continua cel puţin până în 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO