Business Internaţional

ISIS susţine că a doborât avionul rusesc prăbuşit în Egipt

ISIS susţine că a doborât avionul rusesc prăbuşit...

Autor: Ioana Bojan

31.10.2015, 16:31 545

"Soldaţii Califatului au reuşit să doboare un avion rusesc în provincia Sinai, care transporta peste 220 de cruciaţi, toţi fiind ucişi", a informat gruparea teroristă într-un comunicat, precizând că a acţionat din cauza intervenţiei ruse în Siria.

Rusia efectuează din 30 septembrie o campanie de raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 600 de persoane, majoritatea fiind membri ai grupurilor de rebeli islamici.

Deşi nordul Peninsulei Sinai este un bastion al aripii egiptene a grupării teroriste Stat Islamic, care a comis numeroase atentate împotriva forţelor de securitate, altitudinea mare la care se afla avionul când a pierdut contactul cu turnul de control face improbabilă ipoteza ca acesta să fi fost atins de o rachetă, potrivit experţilor.

Autorităţile egiptene afirmă la rândul lor că niciun indiciu nu duce la concluzia că avionul ar fi fost doborât.

Mai multe surse evocă în schimb pista unei defecţiuni. Intervievat de iTele, specialistul Michel Chevalet subliniază că doar o gravă problemă tehnică ar fi putut cauza căderea bruscă a avionului.

Avionul companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă.

Oficiali militari şi din domeniul securităţii din Egipt au anunţat că toate cele 224 de persoane aflate la bord erau cetăţeni ruşi şi nu există supravieţuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24