Business Internaţional

Islanda a început procesul împotriva fostului premier pentru rolul avut în declanşarea crizei bancare

Islanda a început procesul împotriva fostului premier pentru rolul avut în declanşarea crizei bancare

Fostul premier islandez Geir Haarde este primul politician judecat pentru rolul avut in criza financiară

Autor: Andreea Mindrila

07.03.2012, 00:04 259

Islanda a început procesul împotriva fostului premier Geir Haarde pentru că a eşuat în prevenirea prăbuşirii sistemului bancar în 2008, acesta fiind singurul proces din lume în care este acuzat un lider politic pentru criza financiară, scrie Thomson Reuters.

Toate cele trei mari bănci din Islanda au falimentat la sfârşitul anului 2008, după ani întregi în care expansiunea economică a fost alimentată cu datorii.

Ţara care are 320.000 de locuitori a fost obligată să împrumute aproximativ 10 miliarde de dolari de la FMI şi alţi creditori. Parlamentul a votat în 2010 acuzarea lui Haarde pentru rolul avut în criză şi judecarea acestuia la o instanţă specială înfiinţată în anul 1905, dar care nu a mai fost folosită până acum.

Haarde a respins acuzaţiile. "În acel moment nu a realizat nimeni că în sistemul bancar era ceva în neregulă", a declarat Haarde în timpul interogatoriului.

Mulţi islandezi acuză un grup mic de oameni de afaceri, bancheri şi politicieni pentru criza care le-a afectat ţara. Fostul premier este acuzat pentru neglijenţă în luarea măsurilor adecvate pentru pregătirea împotriva unei crize iminente şi pentru că a eşuat să ţină în frâu băncile care şi-au majorat valoarea bilanţurilor până la de nouă ori valoarea economiei Islandei în anii de dinaintea crizei. Haarde, care a deţinut funcţia de premier din 2006 până la înce­putul anului 2009, ar putea primi până la doi ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

La sfârşitul lui 2008 toate băncile islandeze importante au fost preluate de stat după ce criza creditelor provocată de falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers a îngheţat accesul la finanţare.

Economia islandeză a început să-şi revină din criză, iar anul trecut a reuşit să se împrumute de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni. Procurorii spun că guvernul are obligaţia să ia măsuri pentru ca băncile să nu devină prea mari pentru a fi salvate în cazul unei crize şi pentru ca povara dato­riei să nu fie suportată de contribuabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO