Business Internaţional

Islanda cedează şi va plăti datoriile către Anglia şi Olanda

Islanda cedează şi va plăti datoriile către Anglia şi Olanda

Olafur Ragnar Grimsson, preşedintele Islandei

Autor: Livadariu Andreea

13.04.2011, 23:36 81

Islanda va plăti Marii Britanii şi Olandei cele 4 miliarde deeuro pe care guvernele celor două ţări le-au plătit clienţilorbăncii Landsbanki, chiar dacă islandezii au respins această idee laun referendum organizat săptămâna trecută, scrie BBC News.

Supus la presiuni imense din partea celor două ţări, Olandaajungând să ameninţe că Islanda nu va intra în UE până nu îşiplăteşte datoriile, preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson adeclarat că acestea ar putea fi returnate cu banii obţinuţi dinvânzarea activelor băncii falimentare.

"Cred că mesajul principal al referendumului este că înainte dea se cere oamenilor obişnuiţi să plătească pentru băncilefalimentate, mai degrabă ar trebui utilizate activele din cadrulbăncilor în acest sens", a spus Grimsson.

După ce sistemul bancar din Islanda s-a prăbuşit în octombrie2008, guvernele din Olanda şi Marea Britanie au despăgubitaproximativ 400.000 de persoane care au avut depozite la bancaislandeză, care opera în cele două ţări sub numele Icesave, Islandaurmând să decidă asupra modalităţii în care va plăti sumeledatorate executivelor celor două ţări.

Din 2008 şi până acum, Islanda nu şi-a achitat datoriile cătrecele două state, iar islandezii refuză să suporte costurile uneiprobleme care ţine de afacerile bancare private.

În acest context, ministrul olandez de finanţe Jan Kees de Jagera declarat public că aderarea Islandei la Uniunea Europeană depindede modul în care ţara va găsi o soluţie pentru a-şi achitadatoriile.

În rezolvarea problemei ar mai putea fi implicat şi FondulMonetar Internaţional (FMI), susţine membrul executivului olandez,care spune că "vrem să implicăm cât mai mult posibil FMI, pentru ase crea pentru Islanda obligaţia ireversibilă că îşi va îndepliniobligaţiile".

Cu privire la respingerea prin referendum de către islandezi aplanului de achitare a datoriilor, Grimsson a spus că acest lucrunu trebuie înţeles ca un refuz de a plăti datoriile.

Mai degrabă, spune el, este pus sub semnul întrebării modul încare vor fi garantate plăţile de către stat, dat fiind cadrullegislativ din Uniunea Europeană.

"A cere garanţii statului, fapt care ar presupune că oameniiobişnuiţi ar trebui să-şi asume responsabilitatea, este puţinprobabil şi problema ar putea fi disputată prin prisma cadruluilegislativ european", a mai spus Grimsson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO