Business Internaţional

Islanda isi revine cu greu dupa ce a fost la un pas de faliment national si isi pune toate sperantele in aderarea la UE

Islanda isi revine cu greu dupa ce a fost la un pas de faliment national si isi pune toate sperantele in aderarea la UE

Islandezii spera ca noul premier Johanna Sigurdardottir sa repuna pe picioare economia grav afectata de criza financiara din toamna trecuta (FOTO: Reuters)

07.06.2009, 15:53 54

Daca in urma cu aproximativ un an Islanda statea pe marginea prapastiei, gata sa intre in faliment national, astazi statul vede aderarea la Uniunea Europeana singura plasa de salvare pentru moneda sa nationala puternic depreciata si pentru sistemul sau financiar paralizat. FMI considera ca aceasta mica insula din Atlantic se afla pe drumul cel bun. Progresele din sectorul finantelor publice si cele privind inflatia sunt motivele care au facut FMI sa estimeze o revenire a economiei in 2010.

Se asteapta ca economia Islandei sa se contracte in acest an cu 11%, potrivit previziunilor bancii centrale din luna mai. Acesta ar fi cel mai mare declin din ultimele sase decenii pentru insula ce numara putin peste 300.000 locuitori.
 
Dobanda a scazut de la 18% la 12%
Banca centrala a Islandei a redus constant dobanda de politica monetara de patru ori dupa ce a fost incheiat acordul cu FMI in luna noiembrie. Ultima actiune a bancii centrale, de la inceputul lunii iunie, a fost aceea de a cobori rata dobanzii de referinta de la 13 la 12%, incercand sa ajute statul sa iasa din criza. Islanda a fost nevoita sa ridice dobanda la 18% pentru a impiedica un colaps financiar.
Aceasta decizie sfideaza sfaturile oficialilor de la FMI. Cu toate acestea, stabilirea dobanzii este exclusiv o atributie a bancii centrale, potrivit guvernatorului interimar, Svein Harald Oeygard, care considera aceasta masura una necesara in conditiile macro-economice actuale. El mai spune ca restrictiile asupra capitalurilor vor fi relaxate gradual pe parcursul acestui an, abordarile "precaute" fiind motivate de "mentinerea valorii coroanei".
"FMI este ingrijorat ca reducerea ratelor dobanzii va avea impact asupra inflatiei, care va sustine apoi o coroana slaba", a spus Ingolfur Bender, seful departamentului de cercetare la Islandsbanki, unitatea a bancii controlata de stat Glitnir Bank. "Exista insa putini factori interni care sa poata creste inflatia".
Oficialii bancii centrale au mai spus ca deciziile privind rata dobanzii de referinta trebuie sa "ofere detinatorilor de obligatiuni denominate in coroane si detinatorilor de depozite suficiente stimulente pentru a continua sa le pastreze" si in momentul cand vor fi eliminate restrictiile asupra capitalurilor. Insula planuieste sa le elimine treptat in urmatorii doi ani, potrivit declaratiilor oficiale.
Investitorii non-rezidenti detin active denominate in coroane in valoare de aproximativ 630 mld. coroane islandeze (3,6 mld. euro), blocate din cauza restrictiilor care impiedica schimbarea acestora in alte valute.
In pofida restrictiilor ce sunt in prezent in vigoare, rata onshore a coroanei in raport cu euro a cazut 14% de la jumatatea lunii martie, fiind cea mai slaba performanta a monedelor pietelor emergente.
Aprilie 2008 a insemnat pentru Islanda inceputul sfarsitului. Guvernul avertiza atunci ca ar putea interveni pe pietele monetare pentru a lupta impotriva fondurilor de hedging despre care se spunea ca atacau sistemul financiar islandez.
Bancile islandeze datorau aproximativ de sase ori valoarea Produsului Intern Brut al statului in momentul in care pietele de creditare de la nivel international secau si astfel ramaneau in imposibilitatea de a isi refinanta creditele. Criza financiara mondiala venea hotarata sa loveasca din plin Islanda.
 
Islanda, primul stat vestic ce apeleaza la FMI
In luna octombrie a aceluiasi an, guvernul prelua controlul asupra celor mai mari trei banci din stat, Glitnir, Kaupthing si Landsbanki, intr-un efort de a stabiliza sistemul financiar, puternic lovit de criza financiara mondiala. Dupa alte cateva saptamani, Islanda aplica pentru un credit de urgenta la Fondul Monetar International, fiind primul stat vest-european care a facut asta dupa 1976. Dupa mai putin de o luna FMI anunta ca a aprobat un credit in valoare de 2,1 mld. dolari menit sa impiedice Islanda sa intre in incapacitate de plata.
Anul 2009 debuteaza cu decizia de a avea alegeri anticipate. Primul-ministru Geir Haarde convoaca alegeri generale la sfarsitul lunii aprilie, cu doi ani mai devreme decat era stabilit.
Decizia este luata din cauza unor demonstratii succesive care cereau demisia coalitiei de la guvernare, invinuita pentru criza economica. Guvernul cade si este inlocuit de o coalitie de centru-stanga, condusa de social-democrata Johanna Sigurdardottir. La alegerile din aprilie aceasta coalitie iese invingatoare si obtine majoritatea in Parlament - 34 dintre cele 63 de locuri.
 
Sistemul bancar este nationalizat integral
Intr-un stat al carui sistem bancar este practic nationalizat, unde moneda nationala se depreciaza continuu si care este parca izolat de lumea intreaga, se gaseste ca singura solutie viabila pentru iesirea din criza alaturarea la Uniunea Europeana.
Strategii islandezi au inceput la sfarsitul lunii mai dezbaterile in Parlament pentru a decide daca sa permita guvernului sa inceapa discutii cu Uniunea Europeana privind aderarea.
"Este momentul sa incercam", a spus ministrul de externe Ossur Skarphedinsson. "Am inceput sa reconstruim noua Islanda."
 
Negocierile de aderare la UE incep in iulie
Rezolutia care este acum supusa discutiei reprezinta primul pas al insulei atlantice inspre negocierile de aderare la UE ce vor avea loc in luna iulie. Statutul de membru va fi supus unui referendum.
Guvernul condus de primul-ministru Sigurdardottir a spus ca aderarea la Uniune si adoptarea monedei euro ca un ultim scop vor ajuta statul sa evite un nou colaps economic, similar celui de anul trecut.
"Argumentul ca statutul de membru ne-ar intari fundamentele economice si ar ajuta la restaurarea increderii este extrem de puternic", a spus Skarphedinsson.
Islanda incearca sa isi refaca economia, dupa ce anul trecut coroana s-a prabusit cu 80%, sistemul financiar a paralizat, iar rata somajului a urcat la un maxim de 9,1%, dupa ce in 2007 era situata doar la 0,8%.
Discutiile pentru aderare este posibil sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, insa Islanda nu va primi acest statut inaintea Croatiei, potrivit comisarului pentru extindere Olli Rehn.
 
Vor raporta coroana islandeza la euro
Daca Islanda incepe discutiile pentru aderarea la UE, coroana va fi raportata la moneda euro, potrivit ministrului economiei Gylfi Magnusson. Moneda nationala islandeza este una dintre cele mai volatile din Europa. Cu toate acestea, desi tot mai multi sunt de parere ca ar trebui luate masuri pentru a sustine moneda, oficialii bancii centrale sunt de parere ca Islanda nu ar trebui sa apeleze la rezervele in valuta, construite cu ajutorul creditului de la FMI. Rezervele in valuta ale statului au crescut continuu in ultimele luni.
"Utilizarea banilor proveniti de la acel credit de la FMI pentru a plati pentru un consum mai mare nu este o idee buna", a spus Gylfi Zoega, unul dintre cei cinci membri ai consiliului bancii centrale a statului cu sediul la Reykjavik.
"Orice incercare de a fixa raportul de schimb al coroanei ar insemna ca rezervele in valuta ale bancii centrale vor trebui utilizate pentru a plati pentru deficitul comercial ce va deveni inevitabil."
Aceste declaratii vin ca raspuns la cererile celor mai mari doua uniuni sindicale care vor ca statul sa intervina pentru ca moneda nationala sa se aprecieze. Sindicatele doresc o coroana mai puternica pentru a acoperi plata datoriilor in valuta, care reprezinta 70% din creditele corporatiste ale statului, potrivit New Kaupthing Bank.
Confederatia Muncii si Confederatia Angajatorilor Islandezi au purtat negocieri cu guvernul pentru ca raportul de schimb al coroanei in raport cu un cos monetar sa oscileze intre 160 si 170 de coroane, fata de peste 220 de coroane la cat se situa in mai.
Sindicatul, care reprezinta aproximativ 2.000 de companii si aproximativ 55.000 de muncitori, a mai spus ca nu crede ca solutia ar fi o apreciere rapida a coroanei.
"Suntem constienti ca nu vom avea o coroana mai puternica in urmatoarele saptamani", a spus Vilhjalmur Egilsson, director al Confederatiei Angajatorilor islandezi. "Ar trebui insa sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a atinge acest scop."
Coroana a pierdut aproximativ 80% din valoarea sa anul trecut. In octombrie, un euro ajunsese sa valoreze 400 de coroane, imediat dupa ce bancile islandeze au fost nationalizate. In luna octombrie a lui 2007 raportul era de 85 de coroane pentru un euro.
 
Bursa islandeza a scazut anul trecut cu 95%
Cele mai mari trei banci islandeze au fost preluate de catre stat dupa ce nu au putut asigura finantarea pe termen scurt, iar rezervele bancii centrale erau prea mici pentru a le salva. Din aceasta cauza piata bursiera a pierdut 95% din valoarea sa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO