Business Internaţional

Ispita de zece ani a mitei şi executivii de la Alstom

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

27.12.2014, 13:14 526

Executivii conglomeratului industrial francez Alstom au câştigat în urmă cu zece ani contracte de mai multe miliarde de dolari în Arabia Saudită efectuând plăţi ilegale de cel puţin 49 de milioane de dolari, unele prin intermediari pe care compania îi numea “Domnul Paris” sau “Omul Tăcut”, scrie Bloomberg.

În ultimii cinci ani, reprezentanţii Alstom au oferit mită în cinci ţări, au descoperit procurorii americani. Alstom a pledat vinovat ale acuzaţiile lor şi a acceptat să plătească 772 de milioane de dolari pentru ca ei să înceteze investigaţiile. Suma reprezintă cea mai mare amendă penală impusă de Departamentul de Justiţie sub imperiul Actului Practicilor Corupte în Străinătate. Concluziile procurorilor, înşirate pe zeci de pagini, cuprind detalii despre încercările Alstom de a cumpăra influenţă în Egipt, Arabia Saudită, Taiwan şi Bahamas, inclusiv eforturile unui executiv de a închide gura unui angajat care punea întrebări despre aceste plăţi. De asemenea, documentele detaliază infracţiuni de dare de mită efectuate în Indonezia, care au servit deja ca bază pentru acuzaţii penale contra unor foşti executivi ai grupului francez şi unor parteneri de afaceri.

Cazul de corupţie instrumentat în SUA este doar unul dintr-o serie care vizează Alstom, de la care grupul american General Electric cumpără divizia de energie, cea mai mare achiziţie a sa. GE a acceptat în iunie să cumpere aceste active cu 12,4 miliarde de euro. Afacerea ar trebui să fie finalizată în 2015.

În decembrie 2014, unitatea londoneză de energie a Alstom şi doi dintre angajaţii de acolo au fost acuzaţi de Biroul pentru investigarea Fraudelor Grave din Marea Britanie în legătură cu presupuse cazuri de dare de mită în Lituania. Alstom se confruntă, de asemenea, cu o investigaţie de corupţie în Brazilia.

 

“Schema de corupţie”

Documentele publicate de Departamentul de Justiţie arată cum Alstom a plătit peste 75 de milioane de dolari ca mită între 2000 şi 2011 pentru a câştiga proiecte de patru miliarde de dolari de la companii de stat bazându-se pe consultanţi despre care procurorii spun că au intermediat plăţile în cinci ţări.

“Schema de corupţie a Alstom a fost susţinută mai mult de zece ani pe mai multe continente. Amploarea ei este uimitoare, ca şi tupeul şi consecinţele”, a explicat James Cole, procurorul general adjunct al SUA.

“Au fost anumite probleme în trecut şi regretăm ce s-a întâmplat”, a spus Patrick Kron, CEO-ul Alstom, care a asigurat că grupul său şi-a schimbat practicile.

În Arabia Saudită, unde Alstom încerca să obţină contracte de trei miliarde de dolari, executivii companiei ajunseseră să împartă mită unui număr de şase consultaţi spre sfârşitul mileniului. Aceşti oameni au fost identificaţi în documentele companiei prin nume de cod care includeau, de asemenea, “Domnul Geneva” şi “Prieten Vechi”.

 

“Plan de acţiune”

Alstom a strâns informaţii despre reprezentanţi ai companiei naţionale de electricitate pentru a-şi mări şansele de a obţine contracte, scriu procurorii. Ei citează un “plan de acţiune” din ianuarie 2000 pentru o viitoare ofertă în care era menţionată percepţia Alstom despre factorii de decizie de la Saudi Electricity Co. şi “cele mai importante îngrijorări” în ceea ce priveşte “gestionarea” fiecăruia.

“Reputaţie onestă”, este scris în planul de acţiune despre un oficial care avea o mare putere de decizie în acordarea contractelor. Dar “fiului nu-i este indiferentă afacerea”.

Pentru a-şi asigura sprijinul oficialului, Alstom a apelat la o rudă apropiată, numită în documentele interne ale companiei “Domnul Paris”, căreia i-a plătit patru milioane de dolari pentru a-l mitui pe executiv.

Alstom a efectuat donaţii de 2,2 milioane de dolari către o fundaţie islamică din SUA asociată cu oficialul saudit. Procurorii nu au menţionat numele oficialului.

 

800 de milioane de dolari

Mai multe state au lansat investigaţii contra Alstom începând cu 2004, când auditori ai Comisiei Bancare Elveţiene au dezgropat documente despre care spun că sugerează posibile fapte de corupţie. De atunci, compania a plătit amenzi de peste 53 de milioane de dolari în urma acuzaţiilor că angajaţii săi au mituit oficiali.

Amenda impusă de SUA, care o eclipsează pe cea de 450 de milioane de dolari plătită de Siemens în 2008, aduce nota de plată a Alstom la peste 800 de milioane de dolari.

Investigaţia americană include cel puţin 49 de ore de înregistrări făcute de colaboratori ai guvernului despre acuzaţii de corupţie în Indonezia. Anchetatorii şi-au contruit la început cazul folosind informatori şi acuzaţii contra unor foşti executivi ai Alstom în condiţiile în care compania a refuzat să colaboreze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO