Business Internaţional

Israel avertizează: Până la finalul lui 2020, Iranul va avea suficient material pentru a fabrica o bombă nucleară

Israel avertizează: Până la finalul lui 2020, Iranul va avea suficient material pentru a fabrica o bombă nucleară

Autor: Mircea Olteanu

15.01.2020, 07:55 88

Serviciul de informaţii militare al Israelului estimează că Iranul va acumula până la finalul anului 2020 suficient material fisionabil pentru a fabrica o bombă nucleară şi are capacitatea de a realiza o rachetă ce poate transporta un focos atomic în decurs de doi ani, relatează The Jerusalem Post.

În ultimul an, după retragerea SUA din Acordul nuclear cu Teheranul, Iranul a renunţat treptat la limitele privind propria producţie de uraniu îmbogăţit, care poate fi folosit drept combustibil pentru centrale termonucleare, ori pentru fabricarea de arme atomice.

Potrivit serviciul de informaţii militare al Israelului, dacă Iranul continuă să-şi dezvolte programul nuclear în ritmul actual, până la finalul anului 2020 va produce 1.300 de kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel redus, cantitate necesară pentru obţinerea a 25 de kilograme de uraniu cu un nivel ridicat de puritate.

Însă, serviciile israeliene preconizează că Iranul nu este în acest moment interesat de fabricarea rapidă a unei bombe nucleare, ci ar dori mai degrabă o revenire la Acordul nuclear din 2015, lucru ce ar însemna eliminarea majorităţii sancţiunilor ce vizează Teheranul.

AFACERI DE LA ZERO