Business Internaţional

Israel şi Elveţia confirmă cazuri de variola maimuţei

Israel şi Elveţia confirmă cazuri de variola maimuţei

Autor: Petru Mazilu

22.05.2022, 15:54 79

Israelul şi Elveţia sunt ultimele ţări care au confirmat cazuri de variolă de maimuţă, ceea ce ridică la 14 numărul total al naţiunilor care au raportat focare.

Ambele ţări au anunţat că au identificat câte o persoană infectată care a călătorit recent. De asemenea, autorităţile din Israel au declarat că investighează alte cazuri suspecte.

Peste 80 de cazuri au fost confirmate în Europa, SUA, Canada şi Australia.

Această epidemie i-a luat prin surprindere pe oamenii de ştiinţă, dar variola maimuţei nu tinde să se răspândească cu uşurinţă între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat a fi scăzut.

Boala este de obicei uşoară şi majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că alte 50 de cazuri suspecte sunt în curs de investigare, fără a nominaliza ţările implicate, şi a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe infecţii.

Întrebat despre epidemie în timp ce îşi încheia o vizită în Coreea de Sud, preşedintele american Joe Biden a declarat că, dacă virusul s-ar răspândi mai mult, ar avea „consecinţe", adăugând că „este un lucru care ar trebui să preocupe pe toată lumea".

El a declarat că SUA „lucrează din greu" la vaccinurile care ar putea fi folosite.

După ce variola maimuţei a fost identificată pentru prima dată în Regatul Unit, virusul a fost detectat în numeroase zone din Europa, iar agenţiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia au confirmat cazuri.

Agenţia britanică de securitate sanitară a identificat 20 de cazuri până în prezent, iar Susan Hopkins, consilierul medical şef al acesteia, a declarat pentru emisiunea Sunday Morning de la BBC: „Depistăm mai multe cazuri în fiecare zi".

Ea a spus că virusul se răspândeşte acum în comunitate, la persoane care nu au avut contact cu oameni care au vizitat Africa de Vest, unde boala este endemică.

Dar riscul pentru populaţia generală rămâne „extrem de scăzut", cazurile fiind găsite până acum mai ales în unele zone urbane şi în rândul bărbaţilor homosexuali sau bisexuali, a explicat Hopkins.

Deşi nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, mai multe ţări au declarat că îşi fac rezerve de vaccinuri împotriva variolei, care au o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea infecţiei, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

Variola maimutei este o infecţie virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în părţile împădurite din Africa Centrală şi de Vest. Se poate răspândi prin contactul cu animalele dar şi de la o persoană la alta.

Există două tipuri de virus variolei maimutei, cel din Africa de Vest şi cel bazinul Congo (Africa Centrală). În medie, 1% dintre cei infectaţi cu tipul vest-african şi până la 10% dintre cei infectaţi cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO