Business Internaţional

Israelul îşi urmăreşte pacienţii bolnavi de coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile pentru a se asigura că respectă măsurile stricte de carantină: „Suntem una dintre puţinele ţări cu această posibilitate, şi avem de gând să o folosim”

Israelul îşi urmăreşte pacienţii bolnavi de...

Autor: Eduard Ivanovici

17.03.2020, 20:00 333

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cabinetul său au aprobat o serie de măsuri care îi permite agenţiei de securitate să urmărească cetăţenii infectaţi cu coronavirus prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a se asigura că respectă măsurile strice de carantină, scrie Business Insider.

Netanyahu a anunţat că îi dă mână liberă Agenţiei de Securitate din Israel, cunoscută drept Shin Bet, să intercepteze telefoanele pacienţilor pentru a le monitoriza mişcările.

Marţi, 17 martie, erau raportate 324 de cazuri cu noul coronavirus în Israel, 11 persoane reuşind între timp să îşi revină. Populaţia Israelului este de circa 8 milioane de locuitori.

„Suntem în război cu un adversar invizibil – virusul. Vom lua măsuri de pe care le-am lansat anterior împotriva teroriştilor. Unele dintre ele vor fi invazive şi vor încălca confidenţialitatea celor afectaţi”, a declarat Netanyahu.

În teorie, măsura va determina dacă cetăţenii infectaţi cu COVID-19 intră în contact cu alte persoane.

„Suntem una dintre puţinele ţări cu această posibilitate, şi avem de gând să o folosim. Trebui să facem orice, în calitate de guvern şi cetăţeni, pentru a nu fi infectaţi şi pentru a nu infecta pe nimeni”, a spus Netanyahu.

Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, Israelul a închis majoritatea şcolilor, a închis toate mall-urile, hotelurile, cafenelele, restaurantele şi teatrele şi le-a ordonat tuturor cetăţenilor de peste hotare să se autoizoleze timp de două săptămâni. În plus, orice adunare de peste zece persoane a fost interzisă.

Potrivit publicaţiei israeliene Haaretz, noile măsuri nu vor avea nevoie de aprobarea unei instanţe judecătoreşti pentru a urmări telefoanele şi pentru a colecta datele oamenilor. De asemenea, toate datele colectate trebuie şterse după 30 de zile.

„Este o măsură tulburătoare. Este un moment de tip 11 septembrie. Cu toţii ştim ce s-a întâmplat după”, spune un membru al Institutului de Democraţiei din Israel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO