Business Internaţional

​Istanbul, un viitor oraş fantomă?

​Istanbul, un viitor oraş fantomă?
05.07.2016, 21:59 2444

Turiştii sunt atât de puţini, încât le poţi auzi paşii pe artera comercială aproape goală. După atentatele de la aeroportul Ataturk, întreg Istanbulul este învăluit într-o linişte stranie, potrivit AFP.

Magia celui mai mare oraş al Turciei seduce turiştii de secole, însă pentru cei care lucrează în sectorul cândva înfloritor al turismului, atentatele de pe aeroport reprezintă încă un cui în coşciug pentru o industrie care resimte deja şocul mai multor atentate produse în acest an.

Restaurantele sunt goale în districtul turistic Sultanahmet, iar camerele de la hotelurile de cinci stele pot fi rezervate la preţuri de nimic.

TAK, un grup radical kurd aflat la originea mai multor atentate din Turcia din acest an, i-a avertizat pe turiştii străini să stea la distanţă.

SUA, Germania şi mai multe alte ţări şi-au avertizat de asemenea cetăţenii să nu călătoreacă în Turcia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei care sosesc totuşi în această ţară spun că se bucură de linişte, adoptând în acelaşi timp o atitudine filosofică într-un moment în care atentate se produc în întreaga lume.

“Atentate pot avea loc în orice oraş. Oamenii de aici sunt prietenoşi şi cred că voi reveni şi voi petrece mai mult timp aici”, spune Nessa Feehan, din Irlanda.

În mai, Turcia a suferit cel mai dramatic declin al numărului de turişti din 22 de ani, de 35% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care industria, care generează în mod obişnuit 30 miliarde de euro, a intrat în cădere liberă.

Scăderea s-a datorat în parte embargoului impus de Rusia asupra pachetelor turistice având drept destinaţie Turcia în urma unui conflict diplomatic între cele două ţări. Interdicţia a fost anulată recent.

Eliminarea embargoului va da un impuls industriei ca întreg, însă ruşii tind să cumpere pachete all-inclusive pe coastă, şi nu să îndrepte către Istanbul pentru a absorbi istorie.

“Dacă lucrurile nu se vor schimba, multe magazine se vor închide”, spune Ismail Celebi, proprietarul unui magazin de bijuterii.

“Mă gândesc să mă mut în America. Nu poţi face bani aici”.

Grupurile mari de turişti chinezi care continuă să sosească reprezintă aproape singurul punct luminos la orizont, spune Celebi.

Totuşi, “Nu este suficient. Avem nevoie de americani, avem nevoie de europeni”, adaugă acesta.

Celebi spune că nu-i învinuieşte pe oameni că nu vor să vină în Istanbul. “Chiar şi mie îmi este teamă să lucrez aici”, spune acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO