Business Internaţional

Istoria falimentelor nationale: Grecia a avut mereu probleme cu plata la timp a datoriilor. Romania a fost de trei ori in incapacitate de plata

28.04.2010, 00:00 3029

In ciuda promisiunilor ca Grecia va primi de la UE si FMI cele45 de miliarde de euro in cel mai scurt timp, investitorii continuasa vada statul elen intrand in incapacitate de plata. Si istoria nueste de partea guvernului de la Atena.

In istoria recenta, pentru Europa un faliment national a fostceva de neconceput.

Cu toate acestea, falimentele nationale si reesalonareadatoriilor au fost evenimente des intalnite in peisajul european insecolul al XIX-lea si chiar pana la sfarsitul celui de-al DoileaRazboi Mondial, potrivit economistilor americani Carmen Reinhart siKenneth Rogoff, scrie Wall Street Journal.

Grecia a intrat in incapacitate de plata sau si-a reesalonatdatoriile de cinci ori din momentul in care si-a obtinutindependenta in 1829, potrivit lucrarii "This Time is Different"(Acum va fi altfel), a celor doi economisti, publicata in anul2008.

Spania este insa statul european care a intrat de cele mai multeori in incapacitate de plata (13), insa istoria ca stat a Spanieiincepe sa se scrie inca din 1476. Nici alte nume mari precumGermania si Franta nu stau foarte bine, fiecare fiind nevoita saintre in incapacitate de plata de opt ori. Germania a fost inincapacitate de plata sau si-a restructurat datoriile timp de 50 deani din 1618, cand si-a obtinut independenta, pana in prezent.

Exista insa si tari care nu au intrat niciodata in incapacitatede plata, iar printre acestea se numara Marea Britanie si StateleUnite.

Ce se intampla cu un stat care intra in incapacitate deplata?

Falimentul national nu poate presupune raportarea la o scara maimare a consecintelor falimentului unei companii. Nu este posibil sase inchida portile tuturor fabricilor sau ca toti cetatenii sa isipiarda locul de munca.

"Termenul faliment national indica o stare terminala, este ca sicum am spune ca statul va iesi de pe scena lumii", este de parereLaurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica. "Cred caun termen mai potrivit ar fi intrarea in incapacitate de plata,deoarece un stat va reusi in timp sa obtina crestere economica sisa isi ramburseze macar o parte din datorii".

Desi nu s-a formulat o definitie oficiala a termenului defaliment national, fenomenul este definit ca o criza acuta abalantei de plati sau ca imposibilitatea unui stat de a-si achitadatoria nationala sau totodata ca incapacitatea unei tari de a-sionora plata in valuta aferenta importurilor pe care le-acontractat.

"Atunci cand un stat intra in incapacitate de plata el isireesaloneaza datoriile. Odata asumate, acestea trebuie platite sidoar in cazuri foarte rare datoriile sunt sterse", adaugaLungu.

Cine sunt rau-platnicii Europei

Despre Grecia economistii spun insa ca a fost "intr-o perpetuastare de faliment" din momentul in care si-a castigat independenta,89 de ani fiind petrecuti in incapacitate de plata sau in proces dereesalonare a datoriilor, conform studiului economistiloramericani.

Din acest punct de vedere, Grecia conduce detasat plutonuleuropean. Pe pozitia secunda se afla Rusia, care a fost un debitorrau-platnic 39,1% din anii de cand si-a capatat independenta. Taraa intrat in incapacitate de plata sau a fost nevoita sa isireesaloneze datoriile de cinci ori.

Daca este sa raportam numarul de falimente sau reesalonari laperioada, Ungaria sta insa cel mai rau, deoarece dupa 1918 i s-aintamplat de sapte ori sa nu isi poata onora obligatiilefinanciare.

Evenimentele de aceasta natura au devenit istorie in Europa deVest dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acest fapt economistiiil atribuie regulilor financiare mai dure ce au aparut in perioadapostbelica.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar Romania (1981si 1986) si Polonia (1981) au intrat in incapacitate de plata dupa1941.

"Majoritatea episoadelor de aceasta natura apar insa la distantade cativa ani, chiar decenii, creand iluzia in randul strategilorsi investitorilor ca «de data asta este o situatie diferita»",avertizeaza economistii.

Cei doi autori mai spuneau in 2008 ca Grecia alaturi de altecateva state europene au scapat de statutul lor de rau-platnici "inserie" deoarece su reusit sa se integreze in Europa.

Ei incheie insa lucrarea cu o profetie: "Concluzia ca stateprecum Ungaria si Grecia nu vor mai intra niciodata in falimentdeoarece "de data aceasta este diferit datorita Uniunii Europene"s-ar putea dovedi un truism de scurta durata".

Romania, de trei ori in incapacitate

Romania a intrat de doua ori in faliment national dupa cel de-alDoilea Razboi Mondial, in 1981 si 1986, si de trei ori in decursulexistentei sale ca stat. Romania si-a castigat independenta in1878, si a intrat prima data in incapacitate de plata in 1933, pefondul Marii Crize din perioada 1929-1933. Romania a fost debitorrau-platnic 23,3% din istoria sa, respectiv 30 de ani. In istoriarecenta, tara noastra a fost la un pas de faliment in 1997, candrezervele BNR se aflau la un nivel foarte redus. Atunci, Romania areusit sa evite intrarea in incapacitate de plata datorita banilorprimiti din privatizarea operatorului national de telefonie fixaRomtelecom, care a fost vandut catre compania elena OTE. AcumGrecia se afla intr-o pozitie similara.

Ce e nou in situatia Greciei

  • Randamentul obligatiunilor elene la 10 ani a coborat pana la unnivel de 9,51%, dupa ce luni urcase la un nivel record de9,83%.
  • Moneda euro s-a depreciat in raport cu dolarul american, cursulde schimb ajungand la 1,3368 dolari, fata de 1,3383 in urma cu ozi.
  • Randamentul obligatiunilor la zece ani emise de Portugalia aajuns la 5,35%. In ultima luna randamentele s-au dublat fata demedia anului trecut.
  • Cancelarul german Angela Merkel a promis sa sustina acordareade fonduri Greciei daca aceasta va indeplini anumite conditii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO