Business Internaţional

Istoria marilor crahuri care au zdruncinat lumea financiară modernă

Istoria marilor crahuri care au zdruncinat lumea financiară modernă

Autor: Bogdan Cojocaru

04.10.2011, 18:44 4321

1907-Panica din 1907, cunoscută ca Panica Bancherilor, a fost o criză financiară care s-a declanşat în SUA în momentul în care bursa newyorkeză a scăzut cu aproape 50% de la vârful atins cu un an în urmă. Panica s-a extins la nivel naţional după ce mai multe bănci şi companii au intrat în faliment.

1929-Crahul de pe Wall Street a fost cel mai devastator crah bursier din istoria SUA. Acesta a semnalizat începutul Marii Depresiuni de 12 ani care a afectat toate ţările industrializate occidentale.

Citiţi şicele mai şocante 12 citate despre criză

1973-1974-Crahul a atins toate marile pieţe bursiere ale lumii, în special pe cea britanică. A fost provocat de colapsului sistemului Bretton Woods, fiind agravat de criza petrolieră 1973.


1987- Lunea Neagră.Luni 19 octombrie 1987 pieţele bursiere din întreaga lume s-au prăbuşit, pierzând o valoare uriaşă într-o perioadă extrem de scurtă de timp. Analişti susţin că prăbuşirea a fost provocată de căderea pieţelor de obligaţiuni din Europa şi SUA.


1989-Mini-crahul din ziua de vineri, 13 octombrie pare să fi fost provocat de reacţiile faţă de un articol din presă privitor la căderea deal-ului de LBO în valoare de 6,75 mld $ ce viza UAL Corporation, compania-mamă a United Airlines.


1997-Criza financiară din Asia a început în iulie 1997, în Tailanda, odată cu colapsul monedei acestei ţări. Criza s-a extins lovind monedele asiatice, provocând scăderi ale pieţelor bursiere şi creşteri ale datoriei private. FMI a intervenit cu un program de 40 mld $ pentru a stabilizarea valotelor.


2000-Criza dot-com. O bulă speculativă care s-a dezvoltat în 1995-2000 în timpul căreia pieţele bursiere ale ţărilor industrializate au crescut rapid pe baza dezvoltării din sectorul internetului şI noilor tehnologii. Bula s-a spart pe 10 martie, pieţele bursiere internaţionale suferind căderi masive.


2001-În urma atentatelor din 11 septembrie, bursele din întreaga lume înregistrează pierderi masive. Atentatele în sine au generat pierderi de 40 mld $ în industria asigurărilor. Bursele americane au fost temporar închise.


2002-Scandalurile financiare în care au fost implicate Enron, Worldcom, Arthur Andersen sau Adelphia şi efectele atentatelor generează o nouă prăbuşire a pieţelor din întreaga lume.


2008-Criza creditelor ipotecare subprime din SUA a fost unul din primele semnale ale actualei crizei financiare care a cuprins întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO