Business Internaţional

Italia caută alternative la gazele ruseşti. Premierul Mario Draghi va merge în Algeria

Italia caută alternative la gazele ruseşti. Premierul...

Autor: Iulian Moşneagu

09.04.2022, 20:32 106

Premierul Italiei, Mario Draghi, va vizita luni Algeria pentru a semna un acord de creştere a importurilor de gaze naturale, potrivit unor surse, în timp ce Roma îşi intensifică eforturile de a exploata fluxuri alternative în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Draghi va călători împreună cu o delegaţie din care se aşteaptă să facă parte şeful grupului energetic italian Eni, ministrul de externe Luigi Di Maio şi ministrul tranziţiei energetice Roberto Cingolani, a declarat o sursă guvernamentală.

Italia, care obţine aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, a făcut eforturi pentru a-şi diversifica aprovizionarea cu energie pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică.

La începutul acestei săptămâni, Cingolani a declarat că Italia discută cu şapte ţări pentru a obţine mai mult gaz, unele discuţii fiind „într-un stadiu foarte avansat”, scrie Reuters.

Di Maio şi directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi, au vizitat amândoi Algeria în ultimele săptămâni pentru a discuta despre consolidarea legăturilor energetice.

Algeria este al doilea mare furnizor de gaze al Italiei, iar conducta Transmed transportă gazul algerian către ţărmurile italiene din 1983. Aceasta are o capacitate zilnică de peste 110 milioane de metri cubi, dar în prezent transportă mai puţin de 60 de milioane de metri cubi.

Consumul intern în creştere, investiţiile insuficiente şi instabilitatea politică, inclusiv închiderea unei conducte către Spania din cauza unei dispute cu Marocul, au limitat exporturile algeriene.

Însă anul trecut, importurile italiene au crescut cu 76%, ajungând la 21,2 miliarde de metri cubi, 29% din fluxurile totale. Roma a declarat că doreşte să obţină încă 9 miliarde de metri cubi din ţara nord-africană.

„Draghi va semna acordul instituţional între ţări, iar apoi Eni şi Sonatrach vor finaliza aspectele tehnice”, a menţionat sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO