Business Internaţional

Italia îşi vinde castelele vechi de secole pentru a acoperi găurile din finanţele statului

Italia îşi vinde castelele vechi de secole pentru a acoperi găurile din finanţele statului
09.08.2012, 00:09 2011

Guvernul, numeroase oraşe şi agenţii publice din Italia scot la vânzare mai multe proprietăţi neutilizate ale statului, printre care un castel construit în 1270 şi un palat din Veneţia, în speranţa că vor strânge astfel 1,5 miliarde de euro, bani necesari reducerii deficitului bugetar, scrie The Wall Street Journal.

Planul premierului Mario Monti pentru relansarea economiei include, pe lângă reducerea cheltuielilor publice şi alte măsuri de austeritate, vânzarea a 350 de clădiri, potrivit Agenzia del Demanio, agenţia care gestionează activele imobi­liare ale statului.

Printre aceste proprietăţi figurează clădirile armatei din oraşul Bologna, care înainte aparţineau Ministerului Apărării, şi castelul Soriano nel Cimino's Orsini din regiunea Lazio, care a fost construit de un papă în 1270 şi care mai târziu a fost utilizat ca închisoare. Veneţia a anunţat că vinde peste 18 proprietăţi printre care şi Palatul Diedo, construit în secolul al XVIII-lea, care a servit timp de mai mulţi ani ca tribunal penal. Acum, agenţia imobiliară Hera se ocupă de vânzarea palatului către investitori străni, preţul de pornire fiind de 19 milioane euro.

Şi Milano vinde peste 100 de clădiri, inclusiv Palatul Bolis Gualdo de pe strada Bagutta, cea mai faimoasă stradă comer­cială din oraş. Preţul de pornire pentru palat este de 31 milioane euro.

Agenţiile guvernamentale deţin pro­prietăţi nefolosite şi subutilizate ale statului în valoare de 42 miliarde euro, potrivit unui raport efectuat de Edoardo Reviglio, economist-şef la banca Cassa Depositi e Prestiti.

Transformarea în lichidităţi a aces­tor active ar fi cea mai rapidă mo­dalitate de a strânge fonduri pentru muni­cipalităţile, regiunile administrative şi pentru guvern, care se confruntă în prezent cu probleme de lichiditate.

Vânzări la un moment nepotrivit

Însă planul de a vinde proprietăţile statului întâmpină probleme. Mulţi investitori instituţionali, care se tem de prăbuşirea zonei euro, au trecut pe lista neagră atât Italia, cât şi alţi membri ai uniunii monetare cu dificultăţi financiare precum Spania şi Grecia.

În plus, investitorii trebuie să îşi asume riscul de a se confrunta cu birocraţia italiană, iar apoi trebuie să repare clădirile şi să găsească chiriaşi într-o perioadă în care creşterea eco­nomică este anemică.

Cu toate acestea, există câţiva investitori care îşi manifestă interesul pentru achiziţii, printre care mai multe fonduri speculative din SUA, care caută investitiţii riscante, dar cu rentabilitate mare.

Însă alţi experţi în domeniul imobiliar nu se aşteaptă la încheierea prea multor tranzacţii. "Sunt destul de sceptic privind aceste oportunităţi. Nu ştiu dacă există cerere pentru aceste clădiri, dacă preţul este competitiv şi dacă îi va finanţa cineva pe cumpărători", a afirmat Massimo Cecchi, director la compania de con­sultanţă imobiliară Carlton Group.

Italia nu este singura ţară europeană care încearcă să îşi vândă proprietăţile. Grecia a ţintit anul trecut vânzări de proprietăţi evaluate la 30 de miliarde de euro.

Însă demersurile pentru vânzarea acestor active, precum aeroportul internaţional Hellinikon şi alte imobile din apropierea Atenei, au fost amânate din cauza alegerilor parlamentare din iunie şi încă nu au fost reluate.

Eforturile Italiei de privatizare vin într-o perioadă în care investitorii apasă pedala de frână în ceea ce priveşte cumpărarea proprietăţilor imobiliare. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, volumul total al tranzacţiilor imobiliare din Italia a scăzut cu 92% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei Real Capital Ana­lytics.

"Activitatea din sectorul imobiliar se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani", au subliniat reprezen­tanţii com­paniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO