Business Internaţional

Italia riscă să-şi facă duşmani din Germania şi BCE

Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat: Trebuie să părăsim această temniţă a austerităţii. Sursa foto: AFP

Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat: Trebuie să părăsim această temniţă a austerităţii. Sursa foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2013, 00:04 602

Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat care a câştigat alegerile parlamentare din Italia, este hotărât să creeze un guvern chiar dacă nu are sprijinul celorlalte formaţiuni politice şi a promis că va „elibera“ ţara de regimul austerităţii, ceea ce ar pune noul executiv în conflict direct cu sin­gurele forţe care pot lupta cu criza, Germania şi Banca Centrală Euro­peană.

„Trebuie să părăsim această temniţă a austerităţii. Este absolut necesar să schimbăm cursul având în vedere că cei cinci ani de austeritate şi atacuri asupra muncitorilor au împins în sus nivelurile datoriilor în întreaga Europă“, a declarat Bersani.

Cea mai mare urgenţă este rezol­varea problemelor economiei reale şi pe cea a şomajului, a menţionat el. Opoziţia faţă de austeriate îl face pe Bersani să intre în conflict cu BCE, căreia nu îi este permis să ajute Italia sau orice alt stat care întâmpină probleme de finanţare dacă acesta nu respectă trata­mentul auste­rităţii prescris de Germania pentru întreaga Europă.

„S-ar putea ca alegătorii italieni să fi votat înlăturarea plasei de siguranţă oferite de BCE“, a spus Christian Schultz, analist la Berenberg Bank. BCE a promis că va face tot ce-i stă în putinţă să salveze euro, dar nu poate activa programul de achiziţii de obligaţiuni prin care poate ajuta ţările cu probleme de finanţare decât dacă acestea aplică pentru un program de bailout la ESM, fondul permanent de salvare al zonei euro. Programul presupune aplicarea de reforme şi măsuri de austeritate, iar bailoutul nu poate fi aplicat fără permisiunea Germaniei.

„BCE nu poate face nimic pentru a ajuta Italia după rezultatele indecise ale alegerilor“, a mai spus Schultz. Coa­liţia de centru-stânga condusă de Bersani a câştigat la limită alegerile parlamentare în faţa coaliţiei de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi. Dar niciunul dintre partidele intrate în parlament nu este suficient de puternic pentru a forma singur un guvern.

Democraţii lui Bersanii şi aliaţii lor controlează camera inferioară, dar nu au reuşit să cucerească senatul.

Ei speră la să primească sprijinul Mişcării de 5 Stele condusă de comicul Beppe Grillo. În urma alegerilor, acest partid, creat pe internet, a ajuns să fie cel mai puternic din Italia. Dar Grillo a răspuns cu un val de anateme, descriindu-l pe Bersani ca fiind o relicvă a unui ordin politic defunct care trebuie eliminat printr-o revoluţie civică. Cu toate acestea, mulţi dintre cei 163 de deputaţi şi senatori ai comicului spun că mişcarea ar trebui să ajungă la o înţelegere cu Partidul Democrat.

Bersani susţine că Italia ar trebui să-şi mobilizeze puterea de decizie în UE pentru a schimba cursul economic pe care merge Uniunea, iar pentru aceasta are aliaţi la Paris.

Ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici şi-a avertizat luni colegii din zona euro că actualele politici „riscă pierderi de încredere la nivel social şi politic“.

„Nu trebuie să punem austeritate deasupra recesiunii“, a spus Moscovici.

Şi preşedintele francez François Hollande s-a angajat, în campania electorală, să readucă Franţa şi întreaga Europă la creştere economică prin deviere de la calea austerităţii.

Acum, guvernul francez a anunţat că are nevoie de încă un an pentru a atinge ţinta de deficit bugetar, de 3% din PIB. Ratingurile de popularitate ale lui Hollande s-au prăbuşit de la 55% la 30% de la alegerile din mai, cel mai rapid declin înregistrat pentru un lider francez.

În ochii francezilor, socialistul Hollande pare că scapă de sub control şomajul, în prezent de 10,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO