Business Internaţional

Italia sare la gâtul agenţiilor de rating

Italia sare la gâtul agenţiilor de rating

Autor: CătăIina Apostoiu

08.10.2015, 00:04 477
Procurorii din Italia se pregătesc să redeschidă rănile provocate de criza datoriilor din zona euro atacând o decizie de retrogradare a ratingului suveran luată în timpul crizei, decizie care a plasat bonitatea ţării la acelaşi nivel cu cea a Kazahstanului, potrivit Financial Times.

Cinci angajaţi ai agenţiei de rating Standard&Poor’s şi unu al Fitch sunt acuzaţi că au provocat prejudicii nejustificate Italiei prin rolul jucat în deciziile de rating luate în 2011 şi 2012.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de procese iniţiate la nivel mondial împotriva celor mai mari agenţii de rating de credit din lume pentru rolul jucat de acestea în criza financiară.

Ce este neobişnuit în legătură cu procesul care ar putea fi lansat în Trani, sudul Italiei, este faptul că sunt acuzaţi angajaţi individuali ai agenţiilor, pe lângă agenţii, deşi având în vedere timpul scurs de la decizia S&P de retrogradare a ratingului Italiei, unii dintre aceştia au părăsit deja S&P şi Fitch.

Italienii privesc demersul procurorilor cu scepticism. Auditorul de stat al Italiei a fost luat recent în derâdere după ce a sugerat că ar putea solicita plata unor daune de peste 200 de miliarde de euro pentru că S&P nu a luat în calcul istoria, arta şi peisajul Italiei în momentul retrogradării ţării. Din 2012, ratingul Italiei a scăzut încontinuu, până la o treaptă deasupra statutului junk, ca urmare a creşterii economice fragile şi unuia dintre cele mai ridicate niveluri ale datoriei din lume.

La sfârşitul lunii septembrie, judecătorii din Trani au respins o cerere de transferare a procesului în Roma sau Milano venită din partea apărării.

S&P şi Fitch au respins acuzaţiile.

Deşi împotriva agenţiilor au fost lansate numeroase procese asociate cu criza financiară, cea mai mare parte a acestora au fost retrase sau respinse. Nu toate, însă. În 2012, o instanţă australiană a decis că S&P a indus investitorii în eroare prin acordarea unui rating triplu A unor derivate a căror valoare s-a prăbuşit mai apoi.

La începutul acestui an, S&P a plătit 1,4 miliarde de euro pentru a scăpa de acuzaţiile formulate în principal de Departamentul american de Justiţie conform cărora agenţia a acordat ratinguri triplu A unor produse financiare structurate bazate pe credite ipotecare americane în pofida riscurilor în creştere de pe piaţa rezidenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO