Business Internaţional

Italia vrea să obţină 10-12 miliarde de euro din vânzarea de participaţii la opt companii de stat

Italia vrea să obţină 10-12 miliarde de euro din...

Autor: Anca Dumitrescu

21.11.2013, 20:32 148

Cele 10-12 miliarde de euro care vor fi obţinute din aceste privatizări, a căror concretizare va dura un an, vor fi un prim răspuns la exigenţele Bruxelles-ului pentru 2014, a explicat premierul Enrico Letta, într-o conferinţă de presă la Roma.

Decizia va permite nu doar calmarea autorităţilor europene în privinţa deficitului bugetar al Italiei, care este sub control, ci şi în privinţa datoriei publice, care va începe să scadă pentru prima oară în ultimii cinci ani, a adăugat Letta.

Ministrul Economiei, Fabrizio Saccomani, a anunţat că statul va ceda 3% din participaţia deţinută la compania petrolieră Eni, la care va păstra cel puţin 30% din titluri. În urma anunţului, acţiunile Eni au urcat cu 0,5% la bursa din Milano.

Jumătate din suma de până la 12 miliarde de euro va fi folosită la reducerea datoriei publice, iar restul pentru recapitalizarea băncii deţinute majoritar de stat Cassa Depositi e Prestiti.

Celelalte companii incluse în acest prim plan de privatizări, care va fi urmat de un al doilea în lunile următoare, sunt Fincantieri (şantiere navale), Grandi Stazioni (reţeaua feroviară), StMicrolectronics (semiconductori), Enav (control aerian), Sace (asigurări), CDP Reti (filială a Casei de depozite pentru distribuţia de gaze) şi Tag (metalurgie).

Saccomani a precizat că vor fi scoase la vânzare 60% din acţiunile Sace, 60% din Grandi Sazioni, 40% din Enav şi 40% din Fincantieri.

Proiectul de buget pentru 2014 prevede un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi un nivel al datoriei publice de 134% din PIB. Letta a reiterat faptul că pentru atingerea acestor obiective Executivul a preferat calea vânzării de participaţii la companiile de stat, decât noi măsuri de austeritate.

Letta şi preşedintele francez Francois Hollande au pledat miercuri, în timpul unui summit franco-italian organizat la Roma, pentru o Europă a creşterii şi pentru a face din crearea de locuri de muncă tema centrală a summitului european din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO