Business Internaţional

Italienii au cele mai multe femei care nu lucrează din toată regiunea: Dacă ar atinge măcar media zonei euro, PIB-ul ar mai câştiga aproape 90 mld. euro

Italienii au cele mai multe femei care nu lucrează din toată regiunea: Dacă ar atinge măcar media zonei euro, PIB-ul ar mai câştiga aproape 90 mld. euro

Autor: Alex Ciutacu

08.03.2019, 12:00 660

Numărul femeilor din Italia care sunt înscrise în piaţa muncii este mult mai scăzut decât celelalte ţări din Europa, ceea ce reprezintă o oportunitate ratată de încasări semnificative la PIB, potrivit Bloomberg.

Ponderea femeilor care participă la piaţa muncii este cea mai scăzută din regiune.

Mai puţin de jumătate din femeile din Italia sunt angajate, iar dacă acest nivel ar ajunge măcar la media zonei euro, de 62,3%, PIB-ul ar mai câştiga 88 miliarde euro în fiecare an, potrivit calculelor Bloomberg pe datele Eurostat.

Încurajarea femeilor înspre piaţa muncii necesită „susţinere atât din partea bărbaţilor cât şi din partea femeilor, pentru a ne asigura că există oportunităţi şi pentru a facilita schimbările culturale”, susţine Christine Lagarde, managing director al Fondului Monetar Internaţional.

Impedimentele încă există pentru femei, atât la nivel constituţional în unele situaţii, cât şi la nivel legal în altele, în aproximativ 80% dintre ţările membre, a spus ea în faţa unei audienţe din Londra săptămâna trecută.

În Italia, guvernul ia măsuri în prezent pentru a promova locurile de muncă permanente în detrimentul celor temporare – o politică ce încurajează mai mult angajarea bărbaţilor decât a femeilor în contextul în care dreptul la concediu maternal reprezintă o povară pentru angajator în contractele permanente.

Acel risc este subliniat de datele statistice, care arată că în luna ianuarie angajările printre bărbaţi au crescut cu 27.000 de locuri de muncă, în timp ce angajările în rândul femeilor au scăzut.

 
AFACERI DE LA ZERO