Business Internaţional

Italienii au respins clar austeritatea, dar au aruncat ţara într-un haos politic care ar putea readuce criza în întreaga zonă euro

Italienii au respins clar austeritatea, dar au aruncat ţara într-un haos politic care ar putea readuce criza în întreaga zonă euro

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2013, 00:05 1309

Rezultatele alegerilor scot în evidenţă, pe hârtie, un câştigător, partidul unui fost comunist care a promis că va menţine rigoarea bugetară. Însă niciuna dintre cele patru formaţiuni politice principale nu a câştigat suficiente locuri în parlament pentru a forma singure un guvern, ceea ce aduce Italia în situaţia din toamna anului 2011, când ţara a fost atât de puternic atacată de pieţe, încât a ajuns foarte aproape de a cere un bailout internaţional.

Panica s-a propagat rapid atunci, deoa­rece Italia, a treia economie ca mărime a zo­nei euro, este considerată prea mare pentru a fi lăsată să intre într-un default precum cel al Greciei. Atunci, ca şi acum, incertitudinile au apărut din cauza miliardarului Silvio Berlusconi, al cărui guvern era văzut de pieţe ca neavând suficientă voinţă pentru a repara economia neperformantă a Italiei. Acum, Berlusconi a provocat alegeri anti­cipate retrăgând în decembrie sprijinul parlamentar al formaţiunii sale pentru premierul tehnocrat Mario Monti.

Rezultatele votului

Coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani este lider în Camera Sena­tului şi Camera Deputaţilor, cu 31,6% şi respectiv 29,6% din voturi. Dar locurile doi şi trei sunt ocupate de Coaliţia de centru-dreapta a lui Berlusconi şi Mişcarea de 5 Stele a comicului Beppe Grillo, formaţiuni anti UE şi antieuro care au promis că vor reduce sau chiar renunţa la sacrificiile financiare la care Italia s-a angajat în faţa partenerilor europeni.

Pentru Senat, coaliţia lui Berlusconi a primit 30,7% din voturi, iar cel al lui Grillo 23,8% din voturi. Pentru camera inferioară, coaliţia de centru-stânga a câştigat 29,2% din voturi, iar Mişcarea de 5 stele a primit 25,6% din voturi, devenind astfel partidul cu cea mai mare reprezentare în Camera Deputaţilor.

Alegerea civilă, formaţiunea premie­rului Monti - arhitectul austerităţii - a primit 9,1% din voturi pentru Senat şi 10,6% din voturi pentru camera deputaţilor, potrivit The Wall Street Journal.

Coaliţia lui Bersani ocupă acum 123 de locuri în senat, în timp de coaliţiei lui Berlusconi îi revin 118 locuri. Pentru a guverna sunt necesare 158 de locuri în senat şi controlul ambelor camere.

"Parlamentul a fost blocat, înecat şi ciopârţit"

Alegerile au ca rezultat un parlament blocat într-un moment în care ţara are nevoie urgentă de un plan de acţiune pentru a ieşi din cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani, de a reduce şomajul şi datoria publică uriaşă de 2.000 de miliarde de euro.

"Parlamentul a fost blocat, înecat şi ciopârţit. Rezultatul extinde riscurile politice în zona euro", spun analiştii de la Citibank. Ei apreciază că performanţa surprinzătoare a lui Grillo şi eşecul lui Monti reprezintă mesaje antiausteritate clare venite de la alegători, ceea ce ar putea face ca noi măsuri de consolidare fiscală să fie "foarte dificil de implementat" pe viitor.

"Absenţa unui leadership politic unit ar putea complica managementul crizei din zona euro, iar presiunile care apasă asupra Romei vor avea, probabil, ca rezultat o formă de asistenţă financiară externă", au avertizat analiştii de la Citi.

Nemulţumirea italienilor s-a reflectat şi prin numărul de participanţi la vot. De obicei, italienii se duc să voteze în proporţie mai mare decât în alte state europene sau chiar decât în SUA. De această dată rata de participare a fost de 75%, cel mai redus nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pieţele vor stabilitate

Pieţele au penalizat promt haosul politic creat. Euro s-a depreciat cu 1% în raport cu dolarul luni, a doua zi de alegeri, marcând cea mai slabă evo­luţie din acest an, iar pierderile s-au extins şi marţi. Principalul indice al bursei italiene de acţiuni a picat cu 4,7% în prima jumătate de oră de tranzacţionare din şedinţa de marţi.

Acţiunile băncii Intesa Sanpaolo s-au prăbuşit cu 10% la deschidere. De altfel, indicii principalelor burse europene au oscilat ieri în teritoru negativ.

Mai grav a fost însă că randamentele obligaţiunilor italiene au început să crească, ceea ce indică creşterea costurilor de finanţare ale Italiei. Turbulenţele din Italia au afectat şi Spania, prin creşterea randamentelor.

Cea mai mare frică a pieţelor este organizarea de noi alegeri anul acesta din cauza blocajului po­litic, a afirmat Alessan­dro Capuano, analist la IG citat de CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO