Business Internaţional

Italienii de la UniCredito si germanii de la HVB au ajuns la un pas de fuziune

30.05.2005, 17:58 17

Banca italiana UniCredito va stabili luni ultimele detalii legate de preluarea bancii germane HVB. Conform agentiei Reuters citate de Mediafax, oficialii bancii italiene au declarat ca valoarea tranzactiei nu a fost stabilita, iar celelalte probleme vor fi solutionate curånd. Bancile implicate nu au mentionat suma la care se ridica tranzactia.

De cåtiva ani, Alessandro Profumo discuta despre posibile fuziuni cu banci aflate la o distanta destul de mare, cum ar fi Madrid sau Frankfurt. Acum, directorul executiv al UniCredito si-a indreptat atentia asupra HVB, al carei sediu este in Munchen, la o distanta nu prea mare de sediul UniCredito, din Milano, arata Financial Times.

Astfel, Profumo pare sa fi imbratisat viziunea unei mari banci de retail a carei influenta s-ar face simtita din sudul Germaniei, nordul Italiei si Austria, påna in Europa Centrala si de Est.

Un rol hotaråtor in aceasta batalie ar putea fi jucat de Munich Re, grupul din domeniul asigurarilor ce detine un pachet de 18% din actiunile HVB, grup ce si-a semnalat de mult timp intentia de a vinde. Surse apropiate discutiilor au declarat ca UniCredito si Munich Re nu au ajuns inca la un acord.

Profumo si omologul sau din cadrul HVB, Dieter Rampl, au mai discutat pe marginea unei posibile fuziuni in trecut. Insa, in ocaziile anterioare, UniCredito si alti potentiali cumparatori au ezitat din cauza uriasului volum de credite neperformante al HVB.

Situatia s-a schimbat in ianuarie, cånd HVB si-a constituit un provizion in valoare de 2,5 miliarde de euro si a transferat credite imobiliare neperformante in valoare de 15 miliarde de euro catre o divizie de restructurare. Miscarea a fost considerata drept stadiul final al procesului de a??curatarea?? a bilantului companiei.

Chiar daca UniCredito se va declara multumita de situatia HVB, exista si alte obstacole. In primul rånd, aceasta va fi obligata sa faca, probabil, concesii in fata autoritatilor germane si a politicienilor bavarezi ce vor fi probabil preocupati de preluarea celui mai mare creditor din regiune. BaFin, institutia de reglementare a sectorului financiar german, a refuzat sa comenteze pe marginea discutiilor dintre HVB si UniCredito sau in legatura cu posibilele scenarii legate de ceea ce se va intåmpla dupa preluare.

Exista de asemenea intrebarea daca preluånd HVB UniCredito ar fi obligata sa cumpere pachetul minoritar de 22,5% din Bank Austria, filiala HVB ce controleaza majoritatea activelor europene ale acesteia.

Apoi exista problema sinergiilor. Analistii au declarat ca in urma combinarii operatiunilor din Europa de Est ale celor doua banci ar rezulta reduceri considerabile de costuri. Totusi, suprapunerea celor doua segmente ar putea obliga UniCredito sa vånda una dintre cele doua holdinguri ale bancilor din Croatia si Polonia. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO