Business Internaţional

Italienii strâng cureaua din cauza datoriilor statului

Italienii strâng cureaua din cauza datoriilor statului

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.08.2011, 00:04 219

Temerile recente că degradarea situaţiei financiare va forţa Italia să ceară ajutor internaţional au determinat guvernul de la Roma să alcătuiască un pachet de măsuri de austeritate de urgenţă în valoare de 45,5 miliarde de euro care are ca scop reducerea deficitului bugetar şi îmbunătăţirea competitivităţii economiei, la doar o lună după anunţarea unei runde de austeritate de 70 de miliarde euro. Noile măsuri vizează echilibrarea bugetului până în 2013, cu un an mai devreme decât prevedea pachetul anterior, scrie BBC News.

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat că măsurile de reducere a cheltuielilor sunt apreciate de liderii europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele BCE Jean-Claude Trichet. Cu toate acestea, unii analişti avertizează deja că pachetul nu va calma temerile investitorilor şi că nu este clar dacă va stimula creşterea ecomomică. "Nu era în joc doar soarta Italiei, ci şi a monedei euro, ba chiar a Europei", a afirmat Berlusconi, după ce a discutat cu Merkel şi Trichet.

Pachetul reprezintă un mix de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, inclusiv a unui "impozit de solidaritate" pentru persoanele cu venituri ridicate. Analiştii estimează că economia italiană va creşte cu 1% anul acesta.

Datoria Italiei este una dintre cele mai mari din zona euro. Banca centrală a anunţat săptămâna trecută că datoria publică a sărit în iunie pentru prima dată peste pragul de 1.900 mld. euro. În acest context, pieţele au pus presiune pe obligaţiunile italiene, ceea ce a determinat BCE să înceapă să cumpere datorii italiene.

Pachetul de măsuri mai prevede înjumătăţirea numărului parlamentarilor, în prezent de 1.000, şi desfiinţarea administraţiilor provinciale ale oraşelor cu mai puţin de 300.000 de locuitori. De asemenea, oraşele cu mai puţin de 1.000 de locuitori vor fuziona cu comunităţi mai mari, măsură care va afecta 1.970 dintre cele peste 8.000 de municipalităţi italiene şi va duce la desfiinţarea a mii de locuri de muncă.

Măsurile de austeritate aprobate de guvernul italian

  • Impozit adiţional de "solidaritate" de 5% pe an pentru cei cu venituri anuale de peste 90.000 de euro şi de 10% pentru cei cu venituri mai mari de 150.000 de euro.

  • Creşterea impozitului pe profitul din investiţiile financiare de la 12,5% la 20%.

  • Majorarea unei taxe impusă companiilor energetice de la 6,5% la 10,5%.

  • Măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale - declararea imediată a oricărei tranzacţii de peste 2.500 de euro, pedepse mai dure pentru evazionişti.

  • Toate sărbătorile publice nereligioase vor fi celebrate duminica pentru creşterea numărului orelor de lucru.

  • Liberalizarea contractelor colective de muncă.

  • Liberalizarea serviciilor locale.

  • Reduceri în bugetele ministerelor de 6 mld. euro în 2012 şi de 2,5 mld. euro în 2013.

  • Reduceri ale finanţărilor autorităţilor locale cu 6 mld. euro în 2012 şi cu 3,5 mld. euro în 2013.

  • Economii de un miliard de euro în sistemul de pensii.

  • Creşterea progresivă a vârstei de pensionare a femeilor din sectorul privat de la 60 de ani la 65 de ani începând cu 2016, faţă de 2020, cum fusese stabilit iniţial.

  • Angajaţii din sectorul public vor pierde sume echivalente cu plata pentru o lună dacă departamentul în care lucrează nu reuşeşte să atingă ţintele privind economiile.

  • Reducerea cu 55.000 a numărului de posturi din guvernul central şi administraţiile locale.

  • Desfiinţarea a 34 din totalul de 110 guverne provinciale.

  • Oraşele cu mai puţin de 1.000 de locuitori vor fuziona cu comunităţi mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO