Business Internaţional

Jamie Dimon, şeful celei mai mari bănci americane, anticipează o „recesiune majoră” până la finalul anului: În trimestrul al doilea, PIB-ul Statelor Unite ar putea scădea cu până la 35%, în timp ce rata şomajului ar putea creşte cu 14%

Jamie Dimon, şeful celei mai mari bănci americane,...

Autor: Eduard Ivanovici

12.04.2020, 21:47 491

Într-o scrisoare adresată acţionarilor din cadrul JPMorgan, Jamie Dimon – CEO-ul celei mai mari bănci americane – a spus că economia Statelor Unite se va confrunta cu o recesiune, în condiţiile în care produsul intern brut (PIB) ar putea scădea cu până la 35% în al doilea trimestru, declinul urmând să continue până la sfârşitul anului, potrivit CNN.

În condiţiile actuale, rata şomajului ar putea creşte cu 14% în Statele Unite, a spus Dimon, adăugând că „scenariul este destul de sever, dar să sperăm că este improbabil”. În situaţia în care scenariul se va adeveri, JPMorgan Chase – cea mai mare bancă americă în funcţie de numărul de active – va acorda clienţilor împrumuturi suplimentare de 150 de miliarde de dolari.

„Ştiind că ne vom confrunta cu o recesiune majoră înseamnă că ne expunem la pierderi de credite în valoare de miliarde de dolari”, a spus Dimon.

CEO-ul a subliniat faptul că banca pe care o conduce este în formă bună şi că înregistrează un bilanţ cât o „fortăreaţă”, fapt ce îi permite companiei să ofere credite clienţilor şi afacerilor mici în timpul crizei.

„Aplaudăm viteza cu care guvernul federal şi Rezerva Federală au pus laolaltă un pachet de stimulare a economiei şi alte beneficii de finanţare pentru sprijinirea indivizilor, afacerilor, entităţilor statale şi locale atât din Statele Unite cât şi din afară”, a spus Dimon.

Acţiunile din cadrul JPMorgan au crescut cu aproape 5% la începutul săptămânii. Banca va discuta mai mult despre subiect în raportul de venituri programat pentru 14 aprilie.

Dimon a criticat dur liderii americani pentru lipsa de pregătire de care au dat dovadă în gestionarea numărului de infecţii.

„Pandemia actuală este doar un exemplu al managementului şi planurilor proaste care ne-au rănit ţara”, a spus Dimon în scrisoare, adăugând că „ar fi trebuit să existe un manual în caz de pandemie”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO