Business Internaţional

Japonezii sărbătoresc progresul LGBTQ şi cer drepturi de căsătorie în perspectiva summitului G7

Japonezii sărbătoresc progresul LGBTQ şi cer drepturi...

Autor: Laura Buciu

23.04.2023, 11:01 42

Mulţimi de oameni care aclamau şi fluturau steaguri s-au adunat duminică la Tokyo la prima paradă Pride completă din ultimii 4 ani, sărbătorind progresele înregistrate în domeniul drepturilor LGBTQ şi cerând Japoniei să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Manifestanţii care au participat la prima paradă Pride completă din ultimii patru ani la Tokyo au sărbătorit progresele înregistrate în domeniul drepturilor LGBTQ şi au cerut ca Japonia să se alăture altor naţiuni avansate în recunoaşterea legală a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Schimbarea este lentă în Japonia, care găzduieşte luna viitoare un summit al Grupului celor şapte puteri industriale, fiind singurul membru al G7 care nu recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Dar sprijinul tot mai mare din partea lobby-ului de top al mediului de afaceri al naţiunii şi a marilor companii pune presiune asupra guvernului premierului Fumio Kishida şi a partidului conservator de la guvernare.

Organizatorii au estimat că 10.000 de persoane au mărşăluit la parada de duminică în centrul districtului Shibuya. Participanţii au declarat că au realizat cât de mult a rămas ţara lor în urmă faţă de restul ţărilor din G7, dar că speră într-o schimbare.

„Japonia este cu adevărat mult în urmă ... Vom lupta până când întreaga ţară va avea căsătorii între persoane de acelaşi sex”, a declarat Himama, purtând un cioc vopsit în roz şi refuzând să îşi dea numele real din consideraţie pentru membrii familiei.

„Cred că guvernul se preface că ne vede şi se preface că nu ne vede, dar că schimbarea va începe cu adevărat să se întâmple de aici încolo”.

Masako Mori, un consilier special al lui Kishida pe probleme LGBTQ, a participat, dar nu a menţionat căsătoria între persoane de acelaşi sex în scurtele remarci înainte de începerea paradei, îndemnând în schimb la „o mai mare înţelegere a LGBTQ”.

Mulţimile s-au aliniat pe trotuare, fluturând steaguri curcubeu şi strigând „Happy Pride”. Între manifestanţi a fost şi un grup din Taiwan - singura naţiune asiatică cu căsătorii între persoane de acelaşi sex.

De la ultima paradă Pride de dinaintea pandemiei din 2019, numărul municipalităţilor japoneze care permit cuplurilor de acelaşi sex să încheie acorduri de parteneriat a crescut de la 26 la aproximativ 300, acoperind aproximativ 65% din populaţie. Acestea nu permit partenerilor să moştenească bunurile celuilalt şi le refuză drepturile părinteşti asupra copiilor celuilalt. Vizitele la spital nu sunt garantate.

În februarie, Kishida a concediat un consilier care a stârnit indignare spunând că oamenii ar fugi din Japonia dacă ar fi permisă căsătoria între persoane de acelaşi sex, dar premierul rămâne neangajat în privinţa căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, chiar dacă sondajele arată că aproximativ 70% din public este în favoarea acestora.

„Circumstanţele din fiecare ţară sunt diferite şi cred că este important să continuăm discuţiile cu atenţie”, a declarat Kishida joi la o masă rotundă a presei străine.

Constituţia Japoniei se referă la căsătorie ca fiind între „două sexe” şi menţionează „drepturile egale ale soţului şi soţiei”. Permiterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex ar necesita modificarea codului civil.

Unii legislatori au promis să adopte o lege care să promoveze „înţelegerea LGBTQ” înainte de summit. Activiştii şi liderii din mediul de afaceri spun că acesta este un pas bun, dar nu este suficient, menţionând că Japonia s-a angajat, la summitul G7 de anul trecut, să asigure drepturi egale şi măsuri antidiscriminare pentru LGBTQ.

Masakazu Tokura, şeful puternicului lobby de afaceri Keidanren, a declarat în martie că a considerat „jenant” decalajul dintre Japonia şi alte ţări în ceea ce priveşte problemele LGBTQ în timpul unei călătorii în SUA.