Business Internaţional

Japonezii vor să le construiască americanilor un tren care să parcurgă 60 de km în 15 minute

Japonezii vor să le construiască americanilor un tren...

Autor: Octavian Calei

07.01.2014, 16:06 2544

Guvernul japonez s-a angajat să finanţeze printr-un împrumut jumătate din costurile de 8 mld. de dolari pentru construirea unei infrastructuri de tren cu levitaţie magnetică între Baltimore şi Washington DC, scrie The Telegraph, care citează informaţii publicate marţi de cotidianul japonez Asahi.

În mod normal, distanţa de 60 de km cu trenul convenţional dintre Washington DC şi Baltimore durează o oră. Trenul japonez cu levitaţie magnetică va reduce timpul călătoriei la 15 minute.

Guvernul japonez şi Compania Centrală de Căi Ferate din Japonia vor ca acest proiect să fie un deschizător de drumuri în domeniul tehnologiei de transport a viitorului. În cele din urmă, se doreşte ca tehnologia japoneză să fie implementată şi pe tronsonul de 730 de km dintre Washington DC şi Boston.

Trenurile Maglev nu au roţi şi sunt propulsate pe şine prin forţa eletromagnetică, eliminând procesele de frecare şi asigurând o călătorie lină, silenţioasă şi mai rapidă.

Tehnologia bazată pe levitaţie magnetică este folosită în prezent de câteva rute mai scurte din lume dar trenurile sunt limitate la viteza de 430 de km pe oră. Trenurile japoneze „Super-Maglev” operează în regim de testare la viteze de peste 500 de km pe oră.

Super-Maglev-urile vor intra în uz în 2027 în Japonia pe ruta dintre staţia Shinagawa din centrul capitalei şi Nagoya. Dacă în prezent călătoria pe această rută durează 90 de minute, timpul va fi scurtat la 40 de minute odată cu introducerea noii tehnologii.

Guvernul Japonez speră ca trenul maglev din SUA să devină operaţional în următoarea decadă şi să fie adoptat mai târziu şi de către alte state şi ţări din toată lumea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO