Business Internaţional

Japonia plănuia în secret să evacueze, Tokyo după dezastrul nuclear de la Fuskushima

Japonia plănuia în secret să evacueze, Tokyo după dezastrul nuclear de la Fuskushima

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

27.01.2012, 10:53 1955

Guvernul japonez avea un plan de evacuare a milioanelor de locuitori din Tokyo în 2011, în timpul celei mai grave crize nucleare din ţară, dar l-a ţinut secret pentru a evita panica în cea mai aglomerată zonă urbană din lume, potrivit unui raport citat de The Independent, în ediţia electronică.

Raportul de 15 pagini, întocmit de Comisia pentru Energie Atomică din Japonia, a fost trimis premierului Naoto Kan la două săptămâni după cutremurul din martie, urmat de un tsunami care a generat criza de la centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Acesta avertiza că dacă situaţia scapă de sub control, vor trebui emise ordine de evacuare obligatorie sau voluntară pentru persoanele care locuiesc pe o rază de 250 de kilometri în jurul centralei avariate, ceea ce includea şi zona metropolitană a capitalei Tokyo, unde locuiesc aproximativ 30 de milioane de persoane.

Directiva ar fi acoperit câteva oraşe mari situate la nord şi la vest de centrală, inclusiv Sendai. Unele zone vor fi contaminate timp de "câteva decenii", avertizează raportul.

Kan şi Guvernul său au insistat în martie şi aprilie că această criză nucleară este sub control şi au ignorat apelurile de a extinde zona de evacuare. Dar după ce a renunţat la funcţie, premierul a recunoscut într-un interviu că se temea că dezastrul de la Fukushima va lăsa capitala nelocuibilă şi că evacuarea ei ar fi fost "imposibilă".

Ultimele dezvăluiri vor revigora criticile potrivit cărora autorităţile au fost prea puţin deschise de la izbucnirea crizei şi vor spori suspiciunile că încă minimizează impactul radiaţiilor. Oficialii guvernamentali au recunoscut recent că datele despre zona spre care s-au îndreptat radiaţiile au fost ascunse publicului japonez timp de zece zile, chiar dacă au fost partajate cu armata americană din Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO