Business Internaţional

Jean-Claude Juncker: Catalonia va trebui să aplice pentru a adera la UE, dacă va obţine independenţa

Jean-Claude Juncker: Catalonia va trebui să aplice...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

14.09.2017, 19:44 77

"Întotdeauna am spus despre acest subiect că vom urma şi vom respecta hotărârile Curţii Constituţionale şi ale Parlamentului Spaniei, dar este evident că dacă se va vota <<da>> pentru independenţa Cataloniei - trebuie să aşteptăm şi să vedem - vom respecta acea alegere. Dar Catalonia nu poate deveni membru UE în ziua următoare votului", a spus Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene a mai precizat că orice stat nou trebuie să urmeze aceleaşi proceduri de aderare la UE ca toţi aspiranţii, citând Scoţia şi ţara sa de origine, Luxemburg.

"Dacă nordul Luxemburgului va decide să se despartă de sud, aceleaşi reguli se vor aplica", a mai spus Juncker.

La 8 septembrie, Curtea Constituţională a Spaniei a blocat planurile pentru organizarea unui referendum de independenţă în regiunea Catalonia la 1 octombrie, în urma unui apel formulat de către guvernul de la Madrid.

Decizia Curţii a fost de a suspenda timp de cinci luni noua lege a referendumului, adoptată miercuri de către Parlamentul regional al Cataloniei, pentru a le permite judecătorilor să aibă timp să analizeze dacă scrutinul respectă Constituţia Spaniei.

Procurorii spanioli au anunţat că vor formula acuzaţii penale asupra membrilor Parlamentului regional al Cataloniei care au votat pentru desfăşurarea unui referendum de independenţă, care este considerat ilegal de către guvernul central de la Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO