• Leu / EUR4.9211
  • Leu / GBP5.7073
  • Leu / USD4.6615
Business Internaţional

Jean-Claude Trichet: Volatilitatea pieţelor va fi noul normal

Jean-Claude Trichet: Volatilitatea pieţelor va fi noul normal

Autor: CătăIina Apostoiu

01.09.2015, 00:02 725

Jean-Claude Trichet, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, spune că se teme că volatilitatea din ultima vreme de pe pieţele financiare, alimentată de tradingul de înaltă frecvenţă, va deveni noua realitate. „Avem în faţă noul comportament al sistemului global strâns interconectat”, a afirmat acesta într-un interviu pentru postul american de televiziune CNBC. „În mod clar, acest lucru sugerează că trebuie să trăim acum cu un nivel mult mai ridicat de volatilitate”, a spus Trichet.

„Mă tem că volatilitatea este de-acum parte a sistemului din cauza globalizării, a nivelului ridicat de interconectivitate şi a interacţiunii dintre computere”. „Computerele joacă fără îndoială un rol foarte important în ceea ce priveşte volatilitatea la care asistăm”, a adăugat fostul preşedinte al BCE.  Volatilitatea înregistrată în ultima perioadă i-a determinat pe mulţi să-şi prelungească estimările privitoare la decizia de majorare a dobânzilor de referinţă de către banca centrală americană (Rezerva Federală americană - Fed). Până nu demult, cei mai mulţi analişti se aşteptau ca Fed să înceapă să crească dobânzile în septembrie. 

Preşedintele Fed New York, William Dudley, declara la mijlocul săptămânii trecute că şansele ca banca centrală americană să decidă majorarea dobânzilor luna viitoare sunt mult mai reduse decât erau înaintea creşterii volatilităţii de pe pieţe. Totuşi, preşedintele Fed Kansas City, Esther George, a declarat că o majorare a ratelor dobânzii în septembrie nu poate fi exclusă încă. „În opinia mea, procesul de normalizare trebuie să înceapă, iar economia este pregătită pentru acest lucru din perspectiva ultimelor evoluţii”, a declarat Esther George. Contrar afirmaţiilor unor strategi de top, inclusiv ale vicepreşedintelui Fed Stanley Fischer, volatilitatea care a caracterizat pieţele în ultima vreme s-ar putea reduce rapid, putând deschide calea unei majorări de rate în SUA, potrivit Reuters.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9211
Diferență: 0,0386
Ieri: 4.9192
Azi: 4.6615
Diferență: -0,5058
Ieri: 4.6852
Azi: 5.7073
Diferență: 0,1949
Ieri: 5.6962
Azi: 4.9963
Diferență: 0,4544
Ieri: 4.9737