Business Internaţional

Jeff Bezos părăseşte oficial funcţia de CEO al Amazon. La 57 de ani, cel mai bogat om din lume se retrage astăzi cu o avere de 203 mld. dolari, de 740.000 de ori peste media de pensionare din SUA

Bezos renunţă la poziţia de CEO pe 5 iulie, dată la care a fost fondat grupul Amazon în 1994

Bezos renunţă la poziţia de CEO pe 5 iulie, dată la care a fost fondat grupul Amazon în 1994

Autor: Eduard Ivanovici

05.07.2021, 11:34 522

Jeff Bezos renunţă oficial astăzi la funcţia de CEO al Amazon, companie înfiinţată în urmă cu 27 de ani de către cel mai bogat om din lume.

Bezos, 57 de ani, se va retrage cu o avere de 203 miliarde de dolari, sumă provenită în mare parte din acţiuni în cadrul Amazon şi alte active. Antreprenorul a primit anul trecut un salariu de 81.840 dolari şi 1,6 miliarde de dolari în alte compensaţii, conform Business Insider.

Averea miliardarului este de 739.489 de ori peste averea medie a americanilor de 65 de ani, vârsta medie la care se retrag majoritatea cetăţenilor din Statele Unite. De obicei, averea netă a americanilor ieşiţi recent la pensie este de aproximativ 260.000 dolari.

Fondatorul Amazon a înregistrat creşteri masive anul trecut, având în vedere că pandemia a alimentat din plin vânzările retailerului şi, implicit, acţiunile deţinute de Bezos. Averea antreprenorului a crescut cu aproximativ 75 de miliarde de dolari în 2020.

Bezos este de peste două ori mai bogat decât întreaga monarhie britanică, care valora circa 88 de miliarde de dolari în 2017, iar averea sa depăşeşte PIB-ul mai multor ţări – deşi comparaţia nu se face între producţie şi valoare. Totodată, Bezos face mai mulţi bani pe secundă prin comparaţie cu suma obţinută, în medie, de un muncitor american la sfârşitul fiecărei săptămâni.

Miliardarul a fost aspru criticat pentru condiţiile slabe în care muncesc angajaţii Amazon.

Bezos va fi înlocuit de Andy Jassy, actualul şef al AWS, platforma de cloud a companiei, părăsind poziţia de CEO al Amazon pe 5 iulie, data la care a fost creată firma în 1994.

Jeff Bezos se pregăteşte să călătorească în spaţiu. Între timp, peste 100.000 de oameni au semnat două petiţii prin care să i se interzică accesul înapoi pe Pământ

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO