În timp ce Jeff Bezos şi Elon Musk îşi continuă rivalitatea, alimentată de ambiţiile companiilor Blue Origin şi SpaceX, cei doi oameni de afaceri fac parte dintr-un grup de miliardari care concurează pentru obţinerea unui indezirabil titlu: cel mai zgârcit miliardar din lume.
Deşi creşterile burselor americane din timpul pandemiei au trimis averile miliardarilor la noi maxime istorice, cei mai bogaţi oameni ai planetei au ales să nu îşi schimbe strategiile privind cauzele caritabile, conform Forbes Philantropy Score.
Indicele realizat de Forbes ia în calcul averile principalilor miliardari la nivel global şi sumele pe care le-au donat de-a lungul carierei. Rezultatele sunt ordonate în cinci categorii: cei care şi-au donat sub 1% din avere; între 1% şi 5%; între 5% şi 10%; între 10% şi 20%; peste 20%.
Fundaţiile private şi fondurile de donatori nu sunt luate în considerare de Forbes, întrucât aceste „acte de caritate” rămân efectiv sub controlul donatorului şi prezintă o serie generoasă de beneficii, care facilitează evitarea taxelor.
Dacă o familie tipică din Statele Unite ar fi donat 1.200 de dolari de-a lungul vieţii, bazându-se pe o avere netă de aproximativ 120.000 de dolari, Forbes consideră că respectiva gospodărie ar fi mai generoasă decât Bezos şi Musk.
Dintre cei 400 de miliardari incluşi în lista de anul acesta, doar 19 au renunţat la peste 10% din avere, înregistrându-se un număr record de miliardari care au donat mai puţin de 1% – 156.
MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, a renunţat la circa 13% din banii pe care îi deţine, însă tot a reuşit să fie mai bogată decât anul trecut.
Vara aceasta, Bezos a oferit 400 de milioane de dolari unor grupuri precum Smithsonian, Van Jones şi Jose Andres, mobilizând 865 de milioane de dolari în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice. Însă suma reprezintă doar o fracţiune din câştigurile pe care le-a raportat fostul CEO Amazon în ultimul an. Cu un plus de 22 de miliarde de dolari, averea sa ajunge la 201 miliarde de dolari.
Printre cei mai generoşi miliardari se găsesc investitorii George Soroş şi Warren Buffett, care a donat 4,1 miliarde de dolari în iunie. Soroş a renunţat până acum la 16,8 miliarde de dolari, iar averea sa netă ajunge în prezent la 8,6 miliarde de dolari, notează Business Insider.