Business Internaţional

Cine este Jeffrey Goldberg, redactorul şef de la The Atlantic, care a aruncat în aer scena politică de la Washington cu dezvăluirea unor conversaţii pe Signal între cei mai înalţi oficiali de securitate şi armată de la Casa Albă? Ministrului apărării i se cere demisia

foto: Pete Hegseth, secretarul apărării SUA

foto: Pete Hegseth, secretarul apărării SUA

Autor: Valeriu Dănilă

25.03.2025, 17:37 1450

Jeffrey Goldberg, redactorul şef al The Atlantic, un ziarst cu experienţă care a întâlnit lideri mondiali de la Fidel Castro la colonelul Gaddafi, dar şi un critic dur al lui Donald Trump, s-a născut în Brooklyn, New York, şi crescut pe Long Island de imigranţi de primă generaţie din Europa de Est.

Goldberg a studiat la Universitatea din Pennsylvania, unde a editat ziarul universităţii, The Daily Pennsylvanian, dar a renunţat la facultate înainte de a absolvi şi s-a mutat în Israel, unde a servit ca ofiţer de poliţie militară în Forţele de Apărare ale Israelului la începutul anilor 1990, în timpul primei intifade. În cartea sa din 2006, „Prisoners: A Muslim and a Jew Across the Middle East Divide”, Goldberg a scris despre dobândirea cetăţeniei israeliene după ce s-a îndrăgostit de statul Israel. 

După încheierea serviciului militar, Goldberg a avut o perioadă ca autor de opinie pentru The Jerusalem Post. Mai târziu a renunţat la cetăţenia israeliană după ce a devenit deziluzionat de ceea ce a descris ca fiind drumul Israelului spre a deveni un „stat teocratic şi de tip totalitar”. 

Goldberg a continuat să aibă o carieră jurnalistică deosebită, scriind pentru The Washington Post, The Jerusalem Post, The New York Times Magazine şi The New Yorker, concentrându-se în principal pe Orientul Mijlociu. 

A venit la The Atlantic în 2007 şi a devenit redactor-şef al revistei nouă ani mai târziu, în 2016. Goldberg s-a descris ca un zionist devotat şi un „evreu american cu viziuni liberale”. 

Un critic fervent al administraţiei Trump, Goldberg a avertizat în 2024 că un al doilea mandat al lui Trump ar reprezenta „o ameninţare la adresa existenţei Americii aşa cum o cunoaştem”. 

Când Jeffrey Goldberg a fost adăugat din greşeală într-un grup pe Signal cu oficiali de vârf ai sistemului de securitate din America despre planurile secrete de a bombarda rebelii din Yemen, a crezut că trebuie să fie o farsă, scrie The Times.

Dar, pe măsură ce atacurile aeriene şi navale de amploare au început pe 15 martie, Goldberg, în vârstă de 59 de ani, a realizat rapid că se afla în mijlocului celui mai mare subiect din întreaga sa carieră jurnalistică. 

Redactorul-şef al revistei The Atlantic a scris într-un articol despre modul în care Pete Hegseth, secretarul apărării, şi Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională, împărtăşeau „informaţii precise despre arme, ţintele şi timing-ul” bombardamentului. 

Foto: Steve Witkoff

În discuţia din grup se aflau şi JD Vance, vicepreşedintele, care a făcut remarci defăimătoare la adresa aliaţilor europeni, şi cei mai importanţi oficiali de informaţii ai SUA, Tulsi Gabbard, directorul serviciilor de informaţii naţionale, şi John Ratcliffe, directorul CIA.

Foto: JD Vance

Foto: Tulsi Gabbard

După ce campania iniţială de bombardamente s-a încheiat, participanţii au răspuns cu o avalanşă de emoticoane care arătau rugăciune, muşchi flexaţi şi drapelul american. 

Foto: John Ratcliffe

Preşedintele Trump a spus că nu ştia nimic despre aparenta breşă de securitate când a fost întrebat la scurt timp după publicarea articolului lui Goldberg. „Nu sunt un mare fan al revistei The Atlantic. Pentru mine, este o revistă care este pe cale să îşi închidă afacerea,” a spus el. 

Hegseth l-a numit pe Goldberg „înşelător” şi un „presupus jurnalist regenat” în primul său răspuns public şi explicând că nimeni nu a trimis mesaje cu planuri de război. 

Foto: Pete Hegseth

Elon Musk a glumit pe X că „cel mai bun loc pentru a ascunde un cadavru este pagina 2 a revistei The Atlantic, pentru că nimeni nu ajunge vreodată acolo”. Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe, a spus că Goldberg este „cunoscut pentru abordările sale senzaţionaliste”. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels