Business Internaţional

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe: Londra ar putea elibera nava iraniană dacă primeşte garanţii că petrolul nu va fi livrat Siriei

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe: Londra ar...

Autor: Mircea Olteanu

14.07.2019, 00:17 207

Şeful diplomaţiei britanice a afirmat că, în urma unor discuţii "constructive" cu Teheranul, a primit asigurări că Iranul nu are nicio dorinţă să escaladeze criza.

Hunt l-a asigurat pe omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, că "preocupare noastră a fost mereu în legătură cu destinaţia, nu cu originea petrolului".

Ministrul britanic a subliniat că Zarif vrea să rezolve chestiunea şi "nu caută să provoace escaladarea" crizei.

Membri ai forţelor militare regale britanice au capturat în urmă cu o săptămână petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. În urmă cu câteva zile, Administraţia de la Teheran a avertizat că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Autorităţile din Gibraltar au informat vineri că i-au eliberat pe toţi cei patru membri ai echipajului petrolierului iranian Grace 1, aceasta fiind reţinut în urma acuzaţiilor încălcării sancţiunilor europene privind Siria.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO