Business Internaţional

Jiang Zemin, fostul lider chinez care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiananmen, a murit la 96 de ani

Jiang Zemin, fostul lider chinez care a ajuns la putere...

Autor: Dorin Oancea

30.11.2022, 11:00 256

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiananmen, a murit la 96 de ani, anuunţă BBC.

Presa de stat a anunţat că acesta a murit miercuri, imediat după prânz.

Una dintre figurile majore ale istoriei chineze din ultimele decenii, el a prezidat o perioadă în care China s-a deschis pe scară largă şi a cunoscut o creştere econimică rapidă.

El a supravegheat transferul paşnic al Hong Kong-ului în 1997, dar a fost criticat pentru că a luat măsuri dure împotriva mişcării religioase Falun Gong în 1999.

Jiang a ajuns la putere după represiunea sângeroasă din 1989 împotriva protestatarilor din Piaţa Tiananmen din Beijing, care a dus la condamnarea Chinei pe plan internaţional.

Evenimentul a declanşat o luptă aprigă pentru putere la vârful Partidului Comunist Chinez între reacţionari şi reformişti.

Disputa a dus la ridicarea la rang înalt a lui Jiang, care iniţial fusese considerat un birocrat greoi. El a fost ales ca un lider de compromis, în speranţa că va unifica elementele de linie dură şi cele mai liberale.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO