Business Internaţional

Jim Rogers: Firmele falimentare ar trebui lasate sa dea faliment

03.03.2009, 00:00 24
Investitorul american Jim Rogers considera ca firmele care au probleme ar trebui lasate sa intre in faliment. "Guvernul american ar trebui sa lase companiile falimentare sa dea faliment si ar trebui de asemenea sa puna punct acestui proces prin care statul salveaza companiile" considerate prea mari sau prea importante ca sa cada, marturiseste Rogers intr-un interviu acordat revistei Business Week.
Rogers, unul dintre cei mai influenti investitori la nivel mondial si fost partener al lui George Soros, a calatorit in anii '90 de-a lungul globului in cautarea de idei de investitii, fiind cel care a estimat corect explozia pietelor de marfuri incepand cu 1999.
"Ce a functionat in trecut a fost toleranta fata de falimente. Cand (companiile - n. red.) esueaza, cureti sistemul, platesti pentru aceasta decizie doi sau trei ani si o iei de la capat. Oamenii competenti vin si preiau activele de la cei incompetenti si o iei de la capat", a spus investitorul intr-un alt interviu acordat Special Broadcasting Service pe 1 martie.
El da si exemplul Japoniei. "Metoda aceasta de a ajuta pe toata lumea chiar nu functioneaza. Japonezii au incercat-o in anii '90. Au avut banci-zombi si companii-zombi si inca mai vorbesc despre acei ani ca fiind cei mai slabi din punct de vedere economic." Rogers nu da vina pe bancheri si pe managerii de fonduri, ci pune tunurile pe bancherii centrali. "Sefii bancilor centrale sunt mai vinovati ca oricine pentru aceasta situatie. Banca centrala americana este principala vinovata. Avem un om, Alan Greenspan, care nu a lasat pe nimeni sa esueze. Cand cineva avea probleme, sunau si spuneau 'salveaza-ma, salveaza-ma'. El ajuta pe toata lumea. Daca ar fi lasat piata sa lucreze, ar fi lasat oamenii sa esueze in ultimii 15 ani, Lehman Brothers si Bear Stearns ar mai fi existat inca."
El vede la carma lumii pe cei ce vor produce bunuri palpabile. "Fermierii de 29 de ani vor fi cei ce vor conduce Lamborghini in viitor, in timp ce brokerii vor conduce taxiuri."
"Pentru cei care vor primi bani (din programul de sustinere a economiei -n. red.) va fi cu siguranta mai bine, dar pentru restul nu".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO