Business Internaţional

Jim Rosapepe, fost ambasador SUA: În Tunisia se repetă istoria României

Autor: Catalina Apostoiu

30.01.2011, 23:15 20

Într-un comentariu apărut în Baltimore Sun, Jim Rosapepe,senator american şi fost ambasador în România, şi Sheilah Kast,jurnalist care a scris despre prăbuşirea comunismului sovietic,arată că între Tunisia de astăzi şi România din 1989 existăasemănări remarcabile.

Fiecare ţară a fost guvernată timp de două decenii şi jumătatede către un dictator. În ambele ţări, oamenii simpli, şi nuelitele, au lansat revoluţiile. Soldaţii aliaţi cu facţiuni rivaleau tras unii în alţii. Oamenii obişnuiţi au fost revoltaţi când auvăzut palatele familiei dictatorilor. Franceza este a doua limbă aelitei.

Asemănările, dar şi deosebirile sunt importante. Tunisia a fosto colonie vest-europeană până în anul 1956. România a fost dominatăde Rusia până în 1989. Tunisienii sunt predominant musulmanisuniţi, în timp ce românii sunt creştin-ortodocşi. România a fostuna dintre cele mai închise societăţi sub comunism; Tunisia derivă13% din PIB din turism. România şi Tunisia sunt ţări diferite cupropriile istorii şi culturi.

Ce ar trebui America şi Europa să facă?

În primul rând, să înţeleagă realitatea. În Tunisia, ca şi înRomânia, americanii şi europenii trebuie să promoveze puternicdemocraţia, înţelegând în acelaşi timp că elitele şi electoratulsunt singurele pe care Tunisia le are.

În al doilea rând, trebuie să-i sprijine pe "cei buni". Pentru operioadă prea mare de timp guvernele occidentale au pus mai multpreţ pe stabilitatea pe termen scurt cu autocraţi decât pestabilitatea pe termen lung cu democraţie. Obiectivul trebuie săfie o democraţie sustenabilă.

În al treilea rând, situaţia trebuie îndreptată rapid, nu dupăce "cei răi" şi-au consolidat puterea. Aceasta a fost o greşealămajoră a americanilor în relaţia cu Rusia în anii '90. În cazulRomâniei, invitaţia de a adera la UE a fost un impuls major cătreprogres. Care este echivalentul pentru Tunisia?

În al patrulea rând, cultura şi istoria Tunisiei trebuierespectate. Acesta este caracterul remarcabil al UE: prosperitate,libertate şi cooperare, toate în 23 de limbi.

În al cincilea rând, trebuie "îmbrăţişat" spiritulrevoluţionarilor tunisieni, atitudinea nu trebuie să fie una deteamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO