Business Internaţional

Jocul fuziunilor continua pe piata siderurgica: Corus incearca sa fuzioneze cu rusii de la Evraz

23.03.2006, 00:00 21

Dupa oferta facuta de Mittal pentru preluarea Arcelor, companiile din industria siderurgica se afla in plin proces de consolidare.

Corus, compania anglo-olandeza din industria siderurgica, ar putea fuziona cu Evraz, cel mai mare grup siderurgic al Rusiei. In urma acestui acord ar lua nastere unul dintre cei mai mari sase producatori de otel ai lumii din punctul de vedere al volumului, conform unei surse apropiate discutiilor, citata de Financial Times.

In cazul in care discutiile nu se vor solda cu un esec, compania rezultata in urma fuziunii dintre Corus si Evraz, aflate pe locul opt si respectiv 12 in topul mondial al producatorilor de otel, ar inregistra o productie anuala de aproximativ 21 milioane de tone.

Industria otelului trece in prezent printr-o perioada de consolidare, fapt demonstrat de oferta ostila in valoare de 18,6 miliarde de euro inaintata de compania Mittal Steel pentru Arcelor in urma careia va fi creata o companie a carei productie va fi de trei ori mai mare decat cea a celei mai apropiate rivale.

Evraz, ce este listata pe bursa londoneza, avand o capitalizare de piata de aproximativ 8,5 miliarde dolari (7 miliarde de euro), are in portofoliul anumite produse de care Corus s-a aratat interesata.

Philippe Varin, director executiv al Corus, a declarat saptamana trecuta ca firma sa analizeaza posibilitatea incheierii de parteneriate cu producatori de otel din intreaga lume pentru producerea de dale de otel la costuri reduse, ce ar putea fi procesate in Marea Britanie.

Reprezentantii companiei Corus au declarat: "Nu comentam asupra speculatiilor pietei. Dupa cum am mai declarat, in cadrul procesului general de dezvoltare a companiei, Corus cauta in permanenta noi oportunitati in tarile cu costuri reduse si crestere ridicata, inclusiv oportunitati de acces la materii prime ieftine".

Compania Evraz a refuzat sa comenteze. Totusi, analistii au declarat ca Evraz s-ar putea arata interesata de Corus pentru ca aceasta i-ar oferi acces la pietele dezvoltate si ar spori valoarea lantului sau de productie. Conform analistilor din sectorul otelului, pentru a putea achizitiona Corus rapid, o companie ar avea probabil nevoie de peste 5 miliarde de lire sterline (7,2 miliarde de euro).

Valoarea actiunilor Corus a avansat cu 11%, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, pe fondul speculatiilor legate de presupusele discutii in vederea fuziunii cu Evraz.

Actiunea Corus, ce ar putea anunta pierderi de locuri de munca in Marea Britanie, este cea mai recenta dintr-o serie de tranzactii ce ar putea fi incheiate de catre companii din Rusia ce dispun de un volum mare de lichiditati, cum ar fi Gazprom, acestea fiind interesate sa investeasca in Marea Britanie.

Speculatiile privitoare la o posibila fuziune intre cele doua companii survin la numai cateva zile dupa ce Corus a incheiat un acord de vanzare a diviziei sale de aluminiu, ce opera in pierdere, catre o companie din Statele Unite. Divizia de aluminiu, afectata de costurile ridicate la energie, era considerata drept un element ce ar fi putut indeparta companiile potential interesate de Corus.

Banca de investitii Merrill Lynch considera ca o eventuala legatura intre cele doua companii ar avea sens "din punct de vedere strategic". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO