Business Internaţional

Jocurile Olimpice care şi-au depăşit cel mai mult bugetele

Jocurile Olimpice care şi-au depăşit cel mai mult...

Autor: Catalina Apostoiu

05.08.2016, 00:00 342
În topul ediţiilor Jocurilor Olimpice care şi-au depăşit cel mai mult bugetele, pe primul loc se află cea de la Montreal din 1976, cu o depăşire de 720%, urmată de cea din Barcelona din 1992 cu +266%, Atlanta 1996 cu 151%, Sydney 200 cu 90% şi pe ultimul loc cea din Londra din 2012, cu o depăşire de 76%, potrivit publicaţiei franceze La Tribune. În cazul ediţiei din Montreal, cauza a fost stadionul olimpic, care a costat mult mai mult decât era prevăzut şi nu a fost în întregime finalizat în momentul începerii jocurilor. Această ediţie s-a confruntat de asemenea cu numeroase probleme, cum ar fi grevele, contextul economic dificil. 

Pentru ediţia din 1992, Barcelona a renovat şi construit noi infrastructuri, cum ar fi portul şi satul olimpic, bugetul fiind astfel semnificativ depăşit. Jocurile din Atlanta din 1996 au fost plasate sub semnul sponsorizărilor, Atlanta găzduind sediul Coca-Cola. În pofida milioanelor investite de compania americană în publicitate, jocurile îşi depăşesc bugetul iniţial, dar aduc aproape 5 miliarde de dolari. Cu ediţia din 2000, Sydney a fost primul oraş care a conferit o tentă ecologică organizării Jocurilor. Un studiu realizat de universitatea Oxford relevă cât de mult a fost depăşit bugetul Jocurilor Olimpice de la Londra. Cauza? O estimare prea optimistă a organizării, cât şi numeroase alte cheltuieli: stadionul olimpic din Londra pentru 1.2 miliarde de euro, satul olimpic pentru 675 milioane de euro şi ceremoniile de deschidere şi închidere puse în scenă de Danny Boyle pentru 98 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO