Business Internaţional

JP Morgan este acuzata ca a provocat colapsul bancii Lehman Brothers

05.10.2008, 19:38 22

Banca americana JP Morgan detinea 17 miliarde de dolari, reprezentand lichiditati si instrumente financiare ale Lehman, cu doar cateva zile inainte ca oficialii institutiei rivale sa declanseze procedurile de faliment, pe 15 septembrie, spun creditorii bancii de investitii Lehman, citati de Bloomberg.

JP Morgan a inghetat insa conturile Lehman, interzicand accesul institutiei la lichiditati.
JP Morgan, cea mai mare banca americana dupa valoarea depozitelor administrate, finanta in avans operatiunile de brokeraj ale bancii de investitii, in timp ce banii de pe piata interbancara erau folositi de Lehman prin intermediul creditelor overnight.
Iar in momentul in care banca a taiat accesul Lehman la fonduri, institutia de investitii "a suferit o criza imediata de lichiditate, care ar fi putut fi insa prevenita", au anuntat creditorii Lehman.
In acelasi timp, creditorii au solicitat judecatorului care se ocupa de procesul privind falimentul Lehman sa le permita interogarea unor martori si accesul la o serie de documente interne ale JP Morgan care ar putea demonstra afirmatiile facute.
Lehman, pana recent unul dintre cei mai mari detinatori de intrumente financiare bazate pe ipoteci, a ramas in portofoliu cu un volum imens de active greu tranzactionabile, in conditiile in care valoarea acestora s-a prabusit brusc, iar banca a esuat in tentativa de a gasi un partener cu care sa fuzioneze. Banca de investitii detinea rezerve de lichiditate in valoare de 15 mld. dolari in momentul in care a anuntat rezultatele aferente trimestrului trei, chiar si in conditiile in care inregistrase pierderi de 3,9 mld. dolari si isi redusese valoarea activelor contabile cu 7,8 mld. dolari.
Actiunile Lehman au fost insa tinta preferata a operatiunilor de short-selling, dupa ce Moody's Corp. a anuntat ca ar putea recurge la reducerea ratingului companiei, daca aceaste nu gaseste un partener strategic cu care sa poata fuziona.
Lehman parea sa aiba suficiente rezerve de capital pentru ziua de dinanintea anuntului falimentului, spun creditorii, referindu-se la lichiditatile si garantiile administrate de JP Morgan. In plus, banca de investitii detinea active "extrem de lichide" care ii puteau asigura finantarea operatiunilor si care totalizau 188 mld. dolari.
Inghetarea conturilor Lehman a adus insa banca in imposibilitatea de a mai face vreo miscare in acest sens, sustin creditorii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO