• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, surprinde pe toată lumea: Investitorii ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea ca Donald Trump să câştige un al doilea mandat

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, surprinde pe toată lumea: Investitorii ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea ca Donald Trump să câştige un al doilea mandat

Autor: Alex Ciutacu

01.09.2020, 12:36 422

Investitorii ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea ca Donald Trump să câştige un nou mandat ca preşedinte al Statelor Unite, potrivit JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americantă, citată de Bloomberg.

În calculele anteriorare, Donald Trump era mult în spatele democratului Joe Biden, însă acum cei doi sunt mai aproape ca niciodată, în principal din cauza modului în care opinia publică a fost afectată de violenţele care au izbucnit în jurul protestelor din SUA, dar şi din cauza discrepanţelor din sondaje, a notat strategul Marko Kolanovic.

Cercetările anterioare arată că poate există o schimbare de 5-10 puncte procentuale de la Democraţi la Republicani în cazul în care percepţia asupra protestelor se transformă de la demonstraţii paşnice la manifestări violente, a explicat el.

Mai mult, cetăţenii care dau răspunsuri inexacte în sondaje ar putea influenţa rezultatul aşteptat, atât pentru un candidat, cât şi pentru celălalt.

„Cu siguranţă se pot întâmplă multe lucruri în următoarele 60 de zile, care ar putea schimba total şansele fiecăruia, dar credem că acest moment în care Trump creşte în sondaje va continua, în timp ce mulţi investitori sunt poziţionaţi pentru o potenţială victorie a lui Joe Biden. Implicaţiile ar putea fi semnificative asupra economiei”, a notat Kolanovic.

Avantajul actual pe care îl are Joe Biden în sondaje aminteşte de alegerile din 2016, când Hillary Clinton era favorită după aceleaşi măsurători. În timp ce Clinton a câştigat votul popular, cel al colegiului electoral – o numărătoare stat cu stat care determină rezultatul alegerilor – a fost decisiv în favoarea lui Donald Trump.

Kolanovic consideră că rezultatul alegerilor ar putea fi decis de modul în care evoluează pandemia în următoarele săptămâni.

Strategul nu a explicat clar ce înseamnă o victorie a lui Donald Trump, însă o analiză realizată în luna iunie de JPMorgan sugera că o victorie a lui Joe Biden ar duce la un dolar mai slab. Cu toate acestea, banca a notat că o victorie a Democraţilor ar putea fi benefică pentru sectorul de infrastructură şi pentru cel al energiei alternative.  

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270