Business Internaţional

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, va plăti o amendă de aproape un miliard de dolari pentru manipularea pieţei

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, va plăti o...

Autor: Eduard Ivanovici

30.09.2020, 17:07 375

JPMorgan Chase este aproape de plătirea unei amenzi de 920 de milioane de dolari care ar pune capăt investigaţiilor lansate de guvern privind manipulărea pieţelor de metalele preţioase şi a titlurilor de trezorerie, potrivit CNBC.

Acordul dintre cea mai mare bancă americană şi câteva agenţii ale Statelor Unite ar putea fi publicat săptămâna aceasta, urmând să se semneze o înţelegere cu Departamentul de Justiţie, Comisia pentru Tranzacţionarea Mărfurilor şi Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA.

Între 2008 şi 2016, traderii din cadrul băncii au plasat ordine pe care nu aveau intenţia să le execute în ideea de a crea impresia că sunt interesaţi să cumpere sau să vândă, ajungându-se astfel la creşterea sau scăderea preţurilor. Practica în cauză a fost interzisă după ultima criză financiară.

În urmă cu şase ani, JPMorgan primea o amendă de două miliarde de dolari în urma scandalului în centrul căruia se afla la acea vreme Bernard Madoff, un administrator de active pe Wall Street care şi-a păgubit timp de 20 de ani investitorii de câteva miliarde de dolari. În principiu, banca a fost amendată pentru o serie de deficienţe în controalele interne care au susţinut relaţia cu Madoff şi au prevenit alertarea autorităţilor.

Cu un an înainte, grupul american a fost amendat în urma unor litigii şi anchete privind practicele premergătoare crizei financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO