Business Internaţional

Juncker acuză Germania, Austria şi Olanda că stau în calea reformării zonei euro. „A devenit clar pentru cetăţenii europeni că ieşirea din bloc poate avea consecinţe dezastruoase.“

Juncker acuză Germania, Austria şi Olanda că stau în...

Autor: Catalina Apostoiu

06.05.2019, 00:05 1145

Olanda, Austria şi „prea adesea Germania“ împiedică o mai profundă integrare a zonei euro, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker pentru publicaţia germană Handelsblatt, potrivit Euractiv.

Preşedintele francez Emmanuel Macron face presiuni pentru ample reforme în cadrul zonei euro, însă acesta se loveşte de opoziţia ţărilor nord-europene nedispuse să se lege mai strâns de economiile mai slabe din sudul zonei euro.

„Nu există progres în adâncirea uniunii monetare pentru că Olanda, Austria şi prea adesea Germania opun rezistenţă când vine vorba de solidaritate în acţiune şi responsabilitate comună“, a declarat Juncker.

„Totuşi, nu-mi pierd speranţa. Germania nu este pregătită, dar mulţi politicieni vor să se facă progrese în această privinţă“, a adăugat preşedintele Comisiei.

Întrebat dacă aşa-numite euroobligaţiuni, sau titluri de datorie comune pentru statele membre ale zonei euro, ar putea fi emise într-un anumit punct, Juncker a declarat: „Da, dar sub altă formă şi alt nume“. Acesta a refuzat să discute despre discuţiile de fuziune dintre Deutsche Bank şi Commerzbank. „Dar nimeni nu poate pretinde că sectorul financiar german stă pe roze“, a declarat oficialul european.

Juncker, al cărui mandat expiră în acest an, a declarat că nu este nici pentru, nici împotriva lui Jens Weidmann, şef al băncii centrale germane, ca succesor al lui Mario Draghi la şefia Băncii Centrale Europene. „Nu m-ar deranja deloc dacă ar exista un preşedinte german al BCE sau Comisiei Europene“, a declarat acesta.

Referindu-se la relaţiile comerciale cu SUA, Juncker a declarat că UE nu vrea să încheie un acord de-a lungul liniilor TTIP. „Nu, nu va exista un TTIP II“, a spus Juncker, adăugând că intenţionează să discute despre comerţ cu Donald Trump cu ocazia reuniunii G20 din Japonia de la sfârşitul lunii iunie.

Acesta a subliniat că UE nu doresşte să include produse agricole într-un acord comercial. „Dacă guvernul francez va dori altceva, nu va fi corect“.

Cât despre Brexit, acesta a reprezentat „un avertisment“ pentru celelalte ţări membre ale blocului, a declarat şeful Comisiei Europene. „A devenit clar pentru cetăţenii europeni că ieşirea din bloc poate avea consecinţe dezastruoase“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO