Business Internaţional

Jurnalul unui pianist sirian în drumul spre Europa. Prin ce a trecut până a reuşit să ”evadeze”

Jurnalul unui pianist sirian în drumul spre Europa. Prin...

Autor: Alexandra Marcu

27.09.2015, 00:00 1466

Pe durata celor patru ani de când a început Războiul Civil în Siria, pianistul Ayham Ahmad a reuşit să învingă insuportabilul. Bărbatul în vârstă de 27 de ani şi-a luat pianul şi a plecat de la adăpostul Yarmouk de lângă Damasc.

 

Ayham Ahmad a cântat despre lupta pentru supravieţuire şi a fost acompaniat de un cor format din familia sa, prieteni şi copii. Ei ţineau recitaluri în memoria persoanelor ucise şi meditau pentru instaurarea păcii.

 

După ce militanţii Statului Islamic au luat cu asalt tabăra refugiaţilor în luna aprilie şi Al Qaeda împreună cu Frontul Nusra au preluat controlul asupra Yarmouk, Ahmad şi-a luat soţia şi cei doi copii şi-a pianul în afara campusului şi i-a dat foc.

 

Ahmat, ale cărui cântece îi implorau pe palestinieni şi pe sirieni să nu îşi mai rişte vieţile încercând să evadeze în Europa, a decis că e timpul să plece. Cu dorinţa arzândă de a le asigura o viaţă mai bună soţiei, băieţelului şi fetiţei lui, sirianul a postat informaţii despre călătoria sa pe Facebook într-o serie de poze şi explicaţii, toate încadrându-se sub denumirea „Amintirile unui călător pe mare”scrie The Huffington Post.

El a trimis poze şi mesaje audio în limba arabă care au fost traduse ulterior în engleză pentru a-şi spune povestea.

„Am părăsit tabăra după ce viaţa mea deja se sfârşise. Atunci a fost punctul de răscruce, trebuia să plec. Am mers din Yarmouk până în Damasc şi de acolo spre frontiera cu Turcia. Călătoria m-a costat în jur de 5.000 de dolari şi am avut multe probleme pe drum”, a spus piansitul sirian.

Ahmat a mers 5 ore prin munţi pentru a ajunge în oraşul mediteranean, Antakya, la graniţa dintre Siria şi Turcia. Acolo am luat un autobuz cu care am făcut 16 ore până în Izmir.

Bărbatul împreună cu familia sa au fost jefuiţi, rămânând fără bani. “Tâlharii ne-au luat tot şi ne-au pus în pericol drumul. Călătoream cu mulţi refugiaţi sirieni şi palestinieni”.

Când am ajuns în Izmir, am văzut mulţi oameni care îşi petreceau zilele şi nopţile pe străzi, în moschei şi în parcuri. “Nu aveau bani să se cazeze la un hotel”.

Când sirianul a decis să plece în Europa, a văzut bărci care transportau câte 70 de oameni fiecare, “Stăteau ca într-o cutie de chibrituri, dar ştiam că trebuie să termin călătoria pentru copiii mei, Ahmed şi Kenan, pentru mama, tatăl şi soţia mea”.

El a spus că trebuia să ajungă la sfârşitul drumului în Germania pentru a le oferi condiţii mai bune membrilor familiei sale. “Până la urmă m-am urcat într-o barcă şi m-a costat 1.250 de dolari. Motorul ambarcaţiunii era ruginit şi a pornit greu. Contrabandistul nu făcea nimic ca să ne ajute, el stătea şi tipa la oameni. Am văzut mulţi rechini în jurul bărcii, foarte aproape de mine”.

În ciuda condiţiilor nefavorabile, Ahmat şi ceilalţi din barcă au decis să aştepte şi să încerce să pornească barca a doua zi. “Trebuia să plecăm la 5 dimineaţa, iar contrabandistul ne-a spus să nu ne deschidem telefoanele, să nu fumăm şi să nu aprindem orice fel de lumină ca să nu ne vadă paznicii de coastă din Turcia şi Grecia”.

Pianistul a spus că în barca cu care naviga el mai erau încă 67 de oameni şi foarte multe bagaje. “Am avut o înţelegere cu contrabandistul să nu ia mai mult de 40 de persoane în barcă, dar fără succes”. Noaptea, valurile erau foarte mari, dar ziua, apa era mai liniştită.

Când sirianul a ajuns la graniţa cu Europa în insula grecească Lesbos, a avut parte de un peisaj deprimant. “Mulţi oameni dormeau pe străzi, era o situaţie care mă deranja, dar totuşi, am simţit că pe continentul ăsta nu e mai frumos decât la Yarmouk, dar din cauza militanţilor din tabară, viaţa mea a devenit de neimaginat. Vreau să mă întorc la adăpost când se mai linişteşte situaţia de acolo. Acum, când sunt în Europa, pot să cant despre viaţa din Yarmouk şi despre oamenii care locuiau acolo”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO