Business Internaţional

Just Eat Takeaway, ameninţat cu o preluare ostilă: Firma de investiţii Cat Rock îndeamnă compania de food delivery să ia în calcul o nouă fuziune cu un jucător global

Acţiunile grupului cu sediul în Amsterdam au scăzut cu aproximativ 22% de la începutul anului

Acţiunile grupului cu sediul în Amsterdam au scăzut cu aproximativ 22% de la începutul anului

Autor: Eduard Ivanovici

27.07.2021, 17:03 400

Unul dintre cei mai mari acţionari ai Just Eat Takeaway i-a cerut grupului de food delivery să ia măsuri urgente de majorare a preţului acţiunilor pentru a evita astfel o preluare ostilă, potrivit Financial Times.

Cat Rock Capital, care a deţinut acţiuni la Just Eat şi Takeaway înainte ca firmele din Regatul Unit şi, respectiv, Ţările de Jos să realizeze o fuziune de 7 miliarde de euro anul trecut, a pus declinul de anul acesta al acţiunilor (minus 22%) în spatele „lipsei de comunicare” cu investitorii.

Investitorul activist, care a încercat să realizeze fuziunea între Just Eat şi Takeaway în 2019, îndeamnă acum compania cu sediul în Amsterdam să exploreze o „serie de opţiuni strategice”, precum diversificarea activelor şi fuziunea cu un rival mai mare.

Alex Captain, fondator şi managing partner al Cat Rock, spune că firma ar trebui să fuzioneze un alţi „jucători globali” ca DoorDash, Delivery Hero, Meituan (din China) sau Amazon, având în vedere „înalta sa valoare strategică” , JET fiind cel mai mare operator de livrat mâncare din Europa.

 „Credem că grupul ar putea fi vulnerabil în faţa unei licitaţii subevaluate în viitorul apropiat dacă nu ia măsuri”, susţine Captain.

Cat Rock, cu sediul în Greenwich, Connecticut a investit prima dată în Takeaway în 2017 şi şi-a majorat recent participaţia la JET la aproape 5%, devenind unul dintre cei mai importanţi cinci investitori ai companiei.

„Deşi am fost mulţumiţi de performanţa operaţională puternică a CEO-ului Jitse Groen şi echipei sale, suntem dezamăgiţi de relaţia slabă a companiei cu investitorii”, a declarat Captain, cerându-i lui Groen să îşi plaseze activele în afara businessului european de bază.

Acţiunile Just Eat Takeaway au scăzut în ultima perioadă la nivelurile înregistrate în martie 2020, când pandemia a produs un sell-off masiv de-a lungul pieţelor globale de capital. În urmă cu două săptămâni, acţiunile JET au suferit un declin de 9% într-o singură zi, în ciuda faptului că a raportat o creştere de 51% a comenzilor în S1/2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO